FERMIERII AU AMINAT PROTESTUL PRECONIZAT PENTRU 27 MAI

Reprezentanţii asociaţiilor de producători agricoli din Republica Moldova au declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că au decis să amîne protestul preconizat pentru data de 27 mai „în legătură cu adoptarea de către Parlament a unui proiect de hotărîre ce stabileşte mai multe soluţii pentru redresarea situaţiei în agricultură”.

Proiectul de hotărîre prevede scutirea impozitului pe venit în agricultură, elaborarea unui mecanism de creditare preferenţială pentru agricultori, modificarea legii privind piaţa produselor petroliere, menţinerea cotei TVA de 8 procente la toate produsele agricole, crearea unui consiliu de Observatori pentru monitorizarea proiectelor din sectorul agricol ş.a.

„Vom amîna protestul de pe 27 mai pînă la 1 iulie, ca să vedem dacă vor fi îndeplinite condiţiile din hotărîre. Totuşi, în proiect, chiar dacă este prevăzută majorarea fondului de subvenţionare, nu este specificat clar de unde vor fi găsiţi aceşti bani”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc.

„Nu sîntem pe deplin mulţumiţi de acest proiect, dar am decis să oferim o ultimă şansă guvernării pentru a salva situaţia din sectorul agrar, care este pre-catastrofală”, a afirmat preşedinte Uniagroprotect, Alexandru Slusari.

Tot luni, 25 Mai, reprezentanţii fabricilor de conserve din Republica Moldova au solicitat guvernului suport financiar, motivînd că în urma embargo-ului impus de Federaţia Rusă acum un an, producătorii de conserve suportă pierderi mari şi nu îşi pot achita creditele la bancă.

Pe data de 21 mai, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o întîlnire publică cu fermierii, în cadrul căreia s-a convenit asupra proiectului de hotărîre în cauză, care a fost votat a doua zi de Legislativ.