FEMEILE SINT CHEMATE SA FACA TESTUL CITOLOGIC PENTRU A PREVENI CANCERUL DE COL UTERIN

În fiecare zi, o femeie din Republica Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei zile Republica Moldova pierde o viață a unei femei care a suferit din cauza cancerului de col uterin. Datele au fost prezentate de către autorități în cadrul evenimentului de lansare a campaniei naționale de informare „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!”.

În cadrul campaniei vor fi difuzate spoturi la tv și radio, vor fi distribuite pliante în instituțiile medicale pentru a sensibiliza și informa femeile cu vîrsta între 25 și 61 de ani despre necesitatea efectuării testului citologic o dată la trei ani. Acestea, la rîndul lor vor fi îndemnate să încurajeze alte femei din societate, să se adreseze la medicul de familie pentru a face testul citologic.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus la evenimentul de lansare că „vorbim de fiecare dată că viața are prioritate, iar cea mai valoroasă prioritate a vieții trebuie să fie sănătatea”. Ministra a mai spus că această formă a cancerului este cea mai răspîndită, dar poate fi prevenită, iar măsurile de prevenire sînt simple și eficiente. Este vorba de testul citologic o dată la trei ani și vaccinarea de la zece ani a fetelor contra virusului papiloma uman (HPV).

Natalia Plugaru, reprezentanta adjunctă a UNFPA Moldova, a menționat că la nivel mondial, în fiecare an, jumătate de milion de femei sînt diagnosticate cu această maladie. În Europa de Est și Asia Centrală, cazurile soldate cu mortalitate sînt de zece ori mai muște decît în Europa de Vest. În Moldova doar 40% din femei își fac testul citologic, o cifră mult prea mică pentru a reuși prevenirea maladiei.

Valeriu Sava, coordonator al programelor de sănătate în cadrul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, a remarcat că investițiile, dezvoltarea serviciilor și crearea condițiilor pentru ca acestea să fie accesibile nu vor fi eficiente atît timp cît actorul principal pentru care aceste servicii sînt dezvoltate nu este suficient informat, nu este suficient responsabil pentru a se adresa și a se bucura de aceste servicii. Este posibil de a combate această maladie doar dacă responsabil ne adresăm la medic.

Victoria Condrat a învins cancerul de col uterin. Tînăra a povestit că a depistat boala cînd planifica să devină mamă. I-a fost greu să accepte diagnosticul, dar a reușit să învingă cancerul. „Sînt fericită că l-am depistat la timp, cînd era tratabil”, a spus tînăra.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Sănătate Publică, anual în Republica Moldova sînt înregistrate 370 de cazuri noi de cancer de col uterin. Cazurile de boală depistate în stadii precoce de evoluție constituie 47%. La evidență la Institutul Oncologic sînt 4200 de paciente afectate de cancer al colului. Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin.

În perioada 20-27 ianuarie, s-a desfășurat Săptămîna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin.

Sursa: IPN