Femeile care isi piaptana parul o singura data in viata

Femeile care locuiesc în satul Huangluo, regiunea autonomă Guangxi Zhuang din Sud-vestul Chinei, sunt diferite de celelalte din restul lumii. Chinezoaicele din grupul etnic Yao se piaptănă o singură dată în viaţă, înainte de a se căsători. Podoaba  capilară le ajunge pînă la glezne.

În satul respectiv trăiesc circa 60 de femei, cu părul de circa 1,7 metri. Ele folosesc o modalitate specială de a-și descurca şi lega părul. La vîrsta de 18 ani, fetele sunt tunse pentru prima dată, acesta fiind semnul că sunt deja adulte și se pot căsători. Părul tăiat la ceremonie nu trebuie aruncat. După căsătorie și nașterea copiilor, părul tuns la 18 ani este țesut într-un ac de păr special pe care femeile îl poartă pe cap, ca un simbol al faptului că sunt căsătorite.

Cel mai lung păr din întregul trib atinge o lungime de 2,3 m. Pe lîngă coafurile specifice, aceste femei se disting prin îmbrăcămintea tradițională – rochii negre cu broderii frumoase, lungi pînă la genunchi și o centură în talie. Se crede că tribul Yao datează de 2.000 de ani. În total, aici trăiesc 78 de familii. Huangluo a primit certificat oficial din partea Guinness Book pentru „satul cu cel mai lung păr din lume”.

Sursa: Rador