FEMEIA CARE A LUPTAT IN PRIMUL FRONT IN PRIMUL RAZBOI MONDIAL

”E nevoie de mai mult pentru a mă omorî”

Sergent Sandes, un soldat de infanterie din armata sîrbă, a rămas semi-conștientă pe front după ce s-a aflat lîngă explozia unei grenade. Își amintește că a fost luată într-un sac ca un animal.

”Nu vedeam nimic”, a povestit ea. ”A fost exact ca și cum aș fi rămas brusc oarbă, dar am simțit ceva pe fața mea. În mod instinctiv, am strîns-o cu mîna stîngă și cred că am ținut-o vreo doi-trei metri înainte de a leșina”. ”Sîrbii au o teorie potrivit căreia nu trebuie să dai cu apă pe un soldat rănit, pentru că, spune ei, îl agită, așa că mi-au turnat o jumătate de sticlă de brandy pe gît și mi-au pus o țigară în gură. L-am văzut pe sergentul care m-a salvat cu ochii plini de lacrimi. L-am asigurat că e nevoie de mai mult pentru a mă omorî și că mă voi întoarce în aproximativ 10 zile”.

Era Noiembrie 1916. Sandes a fost printre zecile de soldați sîrbi care au luptat la baza lor din Nordul Greciei, încercînd să intre în propria țară, ocupată de forțele bulgare cu un an mai devreme. Sandes nu a avut nevoie de 10 zile, ci de 6 luni pentru a se recupera suficient ca să se întoarcă pe front și a reveni în prima linie. Pînă la sfîrșitul războiului, Sandes avea să primească cea mai înaltă onoare militară a Serbiei, Ordinul Starului Karadjordje. Sandes este un erou național celebru în Serbia și în prezent. Acest lucru este cu atît mai remarcabil cu cît femeia nu era de origine sîrbă, ci britanică, născută și crescută în Yorkshire, scrie BBC. Numele real al ei era Flora și este singura femeie britanică care a luptat în uniformă și s-a înscris ca soldat în Primul Război Mondial.