FELIPE AL VI-LEA A DEVENIT REGELE SPANIEI

Felipe al VI-lea de Burbon a devenit regele Spaniei şi a depus jurămîntul joi, în cursul unei ceremonii sobre, după care va începe o misiune grea, constînd în reînnoirea unei monarhii în căutare de legitimitate şi păstrarea unităţii naţionale afectate de separatismul catalan.

Modern şi cultivat, tînărul rege îl urmează la tron pe tatăl său, Juan Carlos, care a semnat decretul de abdicare, miercuri, în cursul unei ceremonii solemne. El moşteneşte o monarhie contestată, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli şi o ţară afectată de criză economică şi şomaj. Rămas popular în pofida discreditării tatălui său, el va trebui să răspundă multor speranţe.

"În acest moment, spaniolii aşteaptă aproape totul de la el. Ei vor ca el să găsească o soluţie pentru Catalonia, să rezolve problema şomajului", notează Cote Villar, de la cotidianul El Mundo.

Miercuri seara, regele Juan Carlos, în vîrstă de 76 de ani, foarte emoţionat, a semnat decretul de cedare a tronului în faţa prinţului Felipe, pe care apoi l-a îmbrăţişat, şi a întregii familii regale, în cursul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Regal din Madrid. După semnarea decretului de abdicare, regele Juan Carlos a făcut apoi schimb de locuri cu Felipe, într-un gest simbolic inedit de la instaurarea democraţiei în Spania, în 1978. Juan Carlos a devenit rege pe 22 noiembrie 1975, la două zile după moartea dictatorului Francisco Franco.

Decretul de abdicare a fost ratificat de premierul conservator al Spaniei, Mariano Rajoy. Astfel, Juan Carlos a cedat locul unei "noi generaţii". Însă Felipe dispune de o marjă de manevră redusă, într-o ţară în care criza a dus la pierderea încrederii în instituţii. "Este un rege bun, foarte bine pregătit, dar sarcina sa nu va fi uşoară. Spania este foarte tulbure", constată Antonio Molina, un comerciant în vîrstă de 60 de ani.

Sursa: Mediafax