FEŢELE GENOCIDULUI NAŢIONAL

De ce traficul şi alcoolul au ajuns Marele Ucigaş al Moldovenilor?

De la începutul anului curent ţara este zguduită de o serie de accidente rutiere soldate cu victime umane. E mai grav decît în alţi ani. Morţi pulverizaţi pe şosele şi drumuri, printre care mulţi copii şi tineri. Foarte mulţi, prea mulţi, dacă luăm lucrurile în raport cu mărimea Republicii Moldova. La Zaim, raionul Căuşeni, o fetiţă trecînd strada în timp ce venea acasă de la şcoală n-a mai apucat să-şi vadă mama cu prînzul cald şi a rămas strivită de un autobuz de pe o rută locală chiar la trecerea pietonală din mijlocul satului. Zilele trecute, lumea de bună credinţă şi cu atitudine faţă de tot ce se petrece în jur a înmărmurit privind ştirile şi urmărind cum doar în 24 de ore s-au dus la ceruri zece persoane, printre care, iarăşi, copii şi tineri. Familii întregi spulberate în mod criminal şi inconştient. Despre asta se vorbeşte în ultimele zile, asta se discută, colegi de-ai mei scriu, filmează, relatează, în timp ce beau corvalol şi fac crize hipertonice. Faptele sînt prea serioase de vreme ce au fost abordate şi la şedinţa Guvernului. Nu e prea bun începutul anului dacă în nici o lună avem atîtea victime. Iar ministrul Recean parcă a fost trezit din somn de vocea delicatului prim-ministru Iurie Leancă.

Acum să luăm la dezghiocat situaţia. Nu vreau aici să arunc pietre în partea poliţiei, nu-i posibilitate să fie pus la fiecare metru de trafic cîte un om în uniformă, şi cred că nici nu-i nevoie, sînt o mulţime de camere de luat vederi, care nu sînt secrete şi care au scopul primordial să disciplineze nu să sancţioneze. Poliţia nu trebuie să fie un organ de execuţie, ci o structură care să menţină ordinea. Avem o experienţă de aproape un secol că metodele de constrîngere, bîta şi frica îndobitocesc omul. Gîndesc că fiecare dintre participanţii la trafic trebuie să aibă o judecată ce trebuie pusă în funcţiune imediat ce a ieşit la drum. Atît şoferii, cît şi pietonii. Dar mai ales şoferii. Pentru că s-a ajuns la o stare de lucruri cînd omul, ieşind din casă şi avînd de făcut o deplasare, nu este sigur dacă se mai întoarce înapoi. Scriu în cunoştinţă de cauză. Traficul rutier al ţării a ajuns un calvar. Este un adevărat genocid asupta moldovenilor. Bem şi ne omorîm cu maşinile. Chiar şi un pasager nedocumentat în esenţa regulilor de circulaţie îşi poate da seama de măgăriile ce se fac pe drum. Stai şi te întrebi uluit: cine naiba le-a dat permis acestor tîmpiţi care mereu încearcă să scurteze, să treacă acolo unde nu se poate, să oprească unde-i trece prin cap şi unde-i cere osul ?!

Două momente astăzi pun pe gînduri la modul cel mai serios: şoferii beţi şi cei vitezomani. Aceştia au făcut ca drumurile Republicii Moldova să aibă aspect de mici memoriale. Cruci, postamente, cu fotografii şi fără. Vieţi curmate la un moment nefast pentru că nu s-a găsit mintea, cugetul şi persoana care să spună NU SE MAI POATE! Nu se poate de urcat la volan nici măcar cu o bere la bord, încărcînd cu tine fete, flăcăi şi hai la discotecă! Nu se poate s-o faci pe Schumacher la drum de ţară, cînd nu ai pregătirea nici măcar pentru a-i spăla maşina! Pot numi aici trei pagini de nu se poate.

Republica Moldova a ajuns astăzi să se confrunte pe interior cu o gravă problemă de genocid automobilistic. Alcoolul, bădărănia şi neprofesionalismul conducătorilor auto au ajuns să căsăpească oameni mai ceva ca un război civil. Este un semnalment de degradare, pe alocuri intenţionată şi bine calculată de forţe obscure, care ne-ar dori să ne vadă un popor ameţit de mahmureală care se autodistruge prin diferite metode. „Puteri potrivnice şi diavoleşti”, după cum s-a exprimat nu demult bătrînul lider comunist, care se vede că ajuns să se gîndească la cele veşnice, ne vor acolo unde vodca este la ea acasă şi mai mult de jumătate de populaţie practic moare de beţie. Normal, aceştia sînt mai uşor de manipulat şi aduşi la urne ca să voteze cum trebuie. Căuşenenii şi azi îşi aduc aminte cum ceva ani în urmă un candidat la funcţia de primar de orientare procomunistă aducea în zona birourilor electorale poloboace cu vin: „пускай быдла пьет и голосует как следует”. Regretabil, dar această opinie a început să fie susţinută şi de unii fraţi de peste Prut. Salutări, dle Banciu, din partea unei reprezentante a poporului de „cîrnaţi”, „cerşetori cu mîna întinsă, conduşi de un terchea-berchea”, „curve” şi cei „care nu trec clasa” (apropo, sînt şi eu cu o şcoală la Bucureşti şi n-am rămas gravidă nici în primul semestru, nici în ultimul, ba chiar am reuşit să ies cu o medie onorabilă, care-mi permite astăzi să scriu la un ziar).

Şi încă ceva la încheiere, revenind la subiectul cu care am început. Stimaţi deţinători ai maşinilor de lux, care după cum arată cruda realitate, sînteţi cei mai obraznici participanţi la trafic! Este perfect de minunat că aţi avut pe ce să vă faceţi cu un bolid ce vă cataloghează imediat la lista celor „mai tari din parcare”. Nu e chiar aşa. Asta numai aici, pe pămînt, există clase sociale, rase, VIP-uri şi sărmani, unde vă puteţi permite orice porcărie, doar datorită faptului că aţi avut parte de locul şi circumstanţele potrivite ca să vă scoateţi din rînduri şi plini de importanţă să consideraţi că sînteţi „unşii lui Dumnezeu”. De cealaltă parte a universului, unde veţi ajunge după ce aici din voi se vor alege doar nişte grămezi de metal şi carne sfîrtecată, n-are nici o importanţă că ai fost tu un boier care ai mers cu Porsche Panamera sau ai fost un biet ţăran care a circulat cu căruţa. Cam asta ar fi. Aveţi grijă la drum!

Lilia GRUBÎI