FEDERICA MOGHERINI: „INVESTIREA NOULUI GUVERN ESTE UN SEMNAL DE RELUARE A ANGAJAMENTELOR FATA DE PRINCIPIILE EUROPENE SI DRUMUL EUROPEAN”

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut ieri-seară, la Bruxelles, o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Părţile au discutat despre priorităţile noii guvernări şi agenda europeană a ţării noastre, analizînd calendarul relaţiilor Moldova-UE.

Premierul a menţionat că Guvernul de la Chişinău mizează pe sprijinul partenerilor externi, datorită căruia Republica Moldova va reuşi să se mişte înainte şi, astfel, le va putea asigura cetăţenilor ţării noastre un trai mai bun. „În acest sens, susţinerea pe care sperăm să o obţinem în continuare din partea Uniunii Europene şi a dumneavoastră personal e mai importantă ca niciodată”, a subliniat Chiril Gaburici.

La rîndul său, Federica Mogherini l-a felicitat pe Chiril Gaburici cu prilejul învestirii noului Cabinet de miniştri. „Avem încredere că Executivul de la Chişinău va spori eforturile în realizarea reformelor-cheie, în special, cele din sectoarele justiţiei şi financiar, precum şi în domeniul combaterii corupţiei, în interesul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat şefa diplomaţiei europene. La fel, ea a adăugat că UE va ajuta în continuare ţara noastră să înainteze pe calea europeană.

„Europa este gata să ofere Republicii Moldova expertiză şi suport pentru a depăşi situaţia polarizată în care se află. Există instrumente puse la punct pentru a conlucra la agenda comună. Învestirea noului Guvern este un semnal de reluare a angajamentelor faţă de principiile europene şi drumul european”, a subliniat Federica Mogherini.

Înaltul oficial de la Bruxelles a menţionat că aşteaptă punerea în aplicare rapidă, întru beneficiul oamenilor, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În acelaşi timp, ea a subliniat că UE îşi reiterează sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statul special pentru regiunea transnistreană, şi a încurajat intensificarea eforturilor de soluţionare pe cale paşnică a conflictului transnistrean.

Premierul Chiril Gaburici se află într-o vizită oficială de două zile la Bruxelles. Din delegaţie mai face parte Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrare Europeană, Natalia Gherman.