Federica Mogherini este convinsa ca UE poate umple fara probleme golul lasat de Marea Britanie in materie de aparare

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și de securitate comună, Federica Mogherini, a dat asigurări, Vineri, că statele membre ale UE vor putea umple golul lăsat de Marea Britanie după Brexit în domeniul apărării și securității comunitare, care va continua să funcționeze „la perfecție”, informează EFE. Londra „contribuie în proporție de doar 3% din capacitățile noastre civile la operațiunile și misiunile UE și cu 5% din capacitățile militare”, a declarat Mogherini la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO.

„Evident că este o contribuție valoroasă, dar este la fel de evident că, și fără această contribuție, apărarea și securitatea UE pot continua să funcționeze la perfecție”, a insistat ea, în a cărei opinie contribuția Marii Britanii la apărarea și securitatea europene „este importantă, dar este limitată”. „Nu este un procent pe care alte state să nu-l poată acoperi odată ce s-a produs ieșirea acestei țări” din UE, a adăugat ea.

Totodată, Mogherini și-a exprimat speranța stabilirii unei cooperări bune și solide în domeniul securității și apărării, chiar și după Brexit. „Este sigur că UE și Marea Britanie vor continua să coopereze în acest domeniu, inclusiv prin intermediul cooperării noastre în cadrul NATO. Nu am fost informată că Marea Britanie ar intenționa să iasă din NATO”, a glumit Mogherini, adăugînd că Alianța Nord-Atlantică „va continua să fie un for comun”. În orice caz, a subliniat Mogherini, „cifrele cu care Marea Britanie contribuie în prezent la operațiunile de securitate și apărare a UE nu sunt atît de mari cît să creeze o problemă pentru UE în viitor”.

În privința cooperării cu Statele Unite, șefa diplomației europene a declarat că SUA și UE vor continua să lucreze împreună și că au loc contacte „bune și frecvente”. 'Există unele domenii în care avem puncte de vedere diferite, cum ar fi comerțul sau mediul înconjurător, însă există altele în care conlucrăm bine și vom continua să o facem”, a declarat Mogherini, care a precizat că, practic, au loc contacte zilnice cu administrația președintelui Donald Trump și că inclusiv pentru Vineri are programată o conversație telefonică cu vicepreședintele american Mike Pence.