FEDERATIA RUSA VA OFERI R. MOLDOVA UN LOT DE ASISTENTA MEDICALA

Președintele țării, Igor Dodon, a avut marți o întrevedere de lucru cu Oleg Vasnețov, Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova.

Potrivit Serviciului de presă al Președinției, oficialii au discutat un spectru larg de chestiuni ce țin de dezvoltarea și consolidarea parteneriatului strategic dintre țările noastre în cele mai importante domenii. Interlocutorii au fost unanimi în opinia că pandemia de coronavirus nu poate fi un impediment în dialogul dintre Moldova și Rusia, exprimîndu-și convingerea că această criză globală va uni și mai mult popoarele noastre frățești.

În acest context, Igor Dodon a exprimat recunoștință conducerii Rusiei pentru lotul de asistență medicală sub formă de teste, medicamente și echipamente, care este pregătit pentru a fi expediat la Chișinău. Șeful statului a menționat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova colaborează activ cu „Rospotrebnadzor” în vederea realizării cu succes a acestei misiuni.

De asemenea, Președintele țării a adresat mulțumiri Federației Ruse pentru onorarea promisiunii de a oferi Republicii Moldova, în cel mai scurt timp, un credit în valoare de 200 de milioane de euro pentru reparația drumurilor. Igor Dodon a specificat că partea rusă a aprobat deja modificările respective în bugetul pentru anul 2020, iar autoritățile moldovenești urmează să opereze aceleași modificări în bugetul țării noastre, în timpul apropiat.

În încheierea discuției, părțile au abordat problema evacuării cetățenilor Federației Ruse, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova și și-au manifestat dorința să revină acasă. Șeful statului a exprimat disponibilitatea conducerii Moldovei de a acorda sprijinul necesar pentru organizarea curselor aeriene speciale. Totodată, Igor Dodon s-a adresat către partea rusă cu solicitarea de a asigura transportarea cetățenilor Republicii Moldova de la Moscova spre Chișinău, cu aceleași curse aeriene.

Sursa: Moldpres