FĂCEŢI-VĂ CRUCE, FRAŢILOR!

Băi, dacă aveţi limbă, folosiţi-o şi la rostirea corectă, nu doar... „ciobănesc-bărbăteşte”!

Autor: Mihai CONŢIU

Nu de puţine ori am scris cum îmi creşte... adrenalina atunci cînd văd cum toate momîile de aici o fac pe marii români-basarabeni şi apărători ai limbii române. ...Începînd cu profesorii universitari, „scriitorii lui Cimpoi” şi terminînd cu... neterminaţii...!

Pe 20 (ca)Aprilie, „ultraPDemocratul” ziar „Timpul” publică o... chestie, căci nici articol nu-i pot spune, sub titlul „Cultură politică. Poeţi pro-Filat”. „Ştirea” cu pricină, spune-se că este o preluare după sursa „Televiziunea tv7.md”.De acord, fata tatii, vorbind despre textul în sine, dar cînd asculţi pe cineva, sarcina punerii semnelor diacritice ţine de tine, de ceea ce ar fi trebuit să înveţi pînă în clasa a IV-a!”

Dar aici nu-i vorba despre opţiunile lui Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, ale scriitorilor, în general, ci despre forumuiştii care se pronunţă, care vorbelesc despre şi ceea ce nu se scrie în această ştire destrăbălată sub toate aspectele. Ca să vedeţi în ce hal se exprimă apărătorii politici ai limbii române  de aici, vă ofer, fără nici un pic de intervenţie, două comentarii „pricepute” plasate pe forumul „Timpului” lui Tănase. Astfel de exprimări primitive echivalează cu violul, cu vandalismul şi chiar crima. De ce-i convin lui Tănase? Pentru a obţine finanţare de la Departament?

În primul comentariu, este vorba despre brutalitatea, reaua credinţă sau ignoranţa cu care Vladimir Voronin îşi permite să nege realitatea limbii române. Prin comentariul său, forumuistul cu pricină este de-a dreptul un criminal şi violator al limbii române, căci Voronin este doar un politician şi atîta tot! Nu Voronin predă limba română în şcoli şi universităţi, ci aceia pe care-i invocă forumuistul!

Să-i oferim cuvîntul!

Forumuistul „Laconic 1”:

“Unanim: BOICOTAREA pseudolingvistului Voronin de catre ULIM (Audiatur et altera pars - Sa fie ascultata si cealalta parte (Lat.)

1. Prin prezenta, noi subsenatii - studentii si profesorii, reprezentanti ai Rectoratului, Senatului, Decanatului Facultatii de Litere (Catedra Filologie romanică (limbile franceză, spaniolă, italiană, română, latină), Catedra Filologie Germanică (limbile engleză şi germană), Catedra Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării), aducem la cunostinta comunitatii stiintifice nationale si internationale desolidarizarea noastra totala de debitarile insultatoare rostite de primul secretar al comunistilor moldoveni, tov. Voronin la intalnirea recenta cu studentii si corpul profesoral.

2. Aducem scuzele noastre de rigoare, comunitatii filologice internationale, statelor, tuturor cetatenilor ale caror sentimente nationale, onoare si demnitate au fost lezate in expunerile vulgare, autoritare ale vorbitorului Voronin, care pretinde ca e lingvistul, filozoful si istoricul tuturor timpurilor, academiilor si universitatilor. Speram ca regretul nostru sa fie inteles si de copii de la gradinitele si scolile din Romania, Republica Moldova si alte tari in care este predata limba, literatura si cultura romaneasca, de cei indragostiti de Eminescu, Slavici, Caragiale, Creanga, Alecsandri, de dulcea Limba Romana care nu poate fi oprita din circulatie prin trasari de hotare, sarma ghimpata, granite ori interzisa de tot felul de pigmei politici.

3. Va informam ca aceasta intrunire rusinoasa a adus un prejudiciu enorm imaginii ALMA MATER unde muncim si ne facem studiile iar directivele prezentate de pseudolingvistul Voronin au fost lasate ca un scuipat peste obrazul nostru, peste tezele de cercetare ale profesorilor si studentilor, peste tainele miraculoase ale literelor, cartilor, salilor de lectura si constiinta celor care-si petrec anii intru atingerea aspiratiilor nobile de slujire a adevarului. Voronin nu e decat un trecator incidental prin coridoarele academice, un ratacit in labirintul stiintei, unde doar cei onesti, cu inima curata, fara prejudecati si maniere totalitare izbutesc.

4. Ne adresam tuturor colegilor din alte institutii stiintifice din tara si peste hotare sa nu repete greseala noastra si sa nu deschida usile acestui intrus pseudolingvist, care-si da aere de mentor in toate si peste tot, crezand ca poate cumpara cu bani totul - stiinta sentimente, patriotism. Stiinta este in primul rand pasiune, una nobila si nici odata nu a putut fi controlata de tirani, subordonata lor chiar daca acestia pot aprinde ruguri din miliardele pe care le detin. Voronin a incurcat Palatul Stiintei, Palatul Limbii Romane cu padurea de la Tiganca, cu ocaitul de broaste pe malurile iazurilor unde prefera sa prinda baboi - toate acestea insusite in circumstante suspecte pe cand era presedinte.”

Mamă,ce tari sunt! Băi, nene, ăştia cunosc latină, sunt ceea ce pretind şi am şi subliniat asta în textul lor, dar n-au pic de ruşine să umble în pielea goală şi nespălaţi pe stradă, căci cu asta echivalează paraliteratura din textul lor?! Nu ştii nici măcar dacă-s bărbaţi sau muieri de discotecă, căci „laconic(ă) poate fi oricine! Vedeţi că suntem în criză de bărbaţi? Ne mai mirăm că le pleacă femeile peste hotare ca să spele ciolanele obosite ale bătrînilor ramoliţi din Italia! Avante, moldovence! Per la patria, per la gloria, avante!

Al doilea,Forumuistul „Mihail Melnic”, are ce are nu doar cu propria-i cultură şi gramatică, ci, în ansamblu, cu ce-i care-i perturbează propria-i cultură naţională, căci iată ce scrie :

„Grigore Vieru s-ar invirti in mormint de LASITATEA scriitorasilor nostri!! Cindva SCRIITORUL era masurariu civilizatiei la romani. Dar, NULITATILE scriitoricesti din Chisinau sau vindtut unui CONTRABANIST si HOT in lege pentru 30 arginti. Doamne, nu-i ierta ca stiu ce fac!!”

Acum se mai miră cineva de cei care „i-au mînjit” pe moldoveni cu un rudimentar ca Mihai Ghimpi?