FASCINATIA MUZICII

Recent în Sala Mică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a avut loc un concert, care a fascinat publicul de diverse categorii de vîrstă, Muzica, ca orice creație, sugerează o emoție, un sentiment, sensibilizează prin armonie, ritm și magie. Protagonistul acestui eveniment a fost Eugen Mamot, personalitate remarcabilă și bine cunoscută: compozitor, dirijor de cor, pedagog, autor de manuale. Amintindu-și de copilărie, a realizat o captivantă șezătoare într-o după amiază de duminică, aducînd în scenă un program de cîntece de șezătoare, romanțe, piese instrumentale din creația sa. Moderatrul evenimentului a fost scriitorul Constantin Dragomir.

Simboluri sfinte împodobeau scena: un prosop cu horboțică, frumos ornamentat, un colac, copt pentru sărbători deosebite, spice, busuioc și un platou cu mere. Aceste elemente ne transferau în Casa Mare a satului cu tradiții frumoase. Genericul spectacolului muzical „Du-te dor în Vala Seacă” este și titlul culegerii apărute recent, carte sonorizată pe viu de minunatele voci ale interpreților autohtoni. Ideia aparține lui Eugen Mamot, care ne-a povestit despre șezătorile din sat, care aveau loc adesori chiar în casa părintească, și la care asista alături de surorile mai mari. Melodiile auzite în frageda copilărie s-au sedimentat adînc în suflețelul sensibil și peste ani au apărut într-o mantie academică strălucită. În această gală vocal-instrumentală au răsunat vocile îndrăgitului nostru tenor Mihai Munteanu, Artist al Poporului, și ale tinerilor soliști de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”: Ana Morari, Grigore Riciu, Ghiulinara Răileanu, , Taisia Caraman. Baritonul Iurie Maimescu a interpretat piesele „Dragostea mea” și „Doina păcii” pe versurile lui Grigore Vieru. Pînă la lacrimi a emoționat publicul Ghiulinara Răileanu cu romanța „Mi-ar fi de-ajuns” pe textul semnat de Steliana Grama. Prezenți în sală au fost autorii textelor Victor Ladaniuc („Orice-aș fi”) și Vasile Căpățînă („Am trecut podul”). Elena Verhovețchi, de la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” a interpretat la vioară hora „La baștina părintească”, iar Maxim Ciobanu, student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice ne-a prezentat la saxofon „Hora florilor” și „Concertino”. Baritonul Igor Goncear, student la aceeași instituție, ne-a încîntat prin voce, trăire cu piesele „Legenda dacică” și „Am trecut podul”.

A încununat programul maestrul Mihai Munteanu cu romanțele „Și simt cum te pierd”, „Mă cheamă cocorii”, versuri de Nicolae Matcaș, fiind acompaniat la pian de soția sa Galina Munteanu. Vom menționa că pe parcursul șezătorii musicale la pian s-a aflat maestrul de concert Rodica Caraulan. Momente tulburătoare am trăit atunci, cînd Elena Verhovețchi a interpretat „Balada pentru vioară” în memoria soției compozitorului, dar și în memoria colegilor de breaslă, dirijori de cor, care au condus colective corale, făcînd naveta în satele republicii, ducînd faima țării noastre departe peste hotarele ei: Victor Creangă, Ion Negru...

Frumoase cuvinte de apreciere au rostit academicianul Aurelian Dănilă, sătenii, veniți de la baștina compozitorului Clococenii Vechi, Glodeni, poeții, muzicienii și colegii de breaslă. Mărturisea academicianul Aurelian Dănilă, că a fost surprins de fapul că sala era arhiplină de spectatori, a menționat că muzica este o forță, care poate deschide hotare. Prezenți la eveniment au fost dirijorii de cor Victor Nevoie, Luminița Istrati, fostă discipolă, în present dirijorul corului „Lia- Ciocîrlia”, copii și părinți, foști discipoli ai maestrului, rude.

A fost o reușită, o validare a reprezentativității compozitorului Eugen Mamot. Este rezultatul unei munci, desfășurată pe parcursul unei perioade îndelungate de timp.

Eugen Mamot este autorul a peste 300 de creații vocal-simfonice, instrumentale, corale, cîntece pentru copii etc Are scrise și publicate 22 de culegeri, manuale. În vara anului 2010 a publicat două culegeri de cîntece pentru clasele primare, apoi au urmat două culegeri corale: „Lia-Ciocîrlia” și „Culoarea Pămîntului”. Apare albumul muzical „Beu-Curcubeu”. În perioada anilor 1976-1996 a fost membru al Consiliului de Conducere al Clubului „Camerton” din orașul Moscova. Moderează Salonul Muzical de la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” (2002-2016). Este decorat cu Medalia „Eminent al Culturii” (1980), obține titlul Maestru Emerit al Artelor din Republica Moldova (1992). În anul 1996 -- titlul „Profesor de gradul didactic superior”, iar în 2001 devine Cavaler al Odinului „Gloria muncii”.

Eugem Mamot s-a bucurat de calda îmbrățișare a colegilor, de flori și prețuire. Ne-a fericit și pe noi, spectatorii, cu splendoarea creației sale. Îi dorim: La mulți ani! Realizări și surprize copleșitoare în continuare.

Tamara PERETEATCU