FARSA CU VOTUL MIXT SI CU REFERENDUMUL

Vreţi voturi? Restituiţi miliardul şi aeroportul şi pedepsiţi-i pe hoţi!

Pentru că, totuşi, avem de-a face cu mai mult de o generaţie matură de moldoveni născută după desovietizarea acestei ţări, bunul simţ şi logica elementară mă determină să întreb: Dacă, din interiorul acestei generaţii, cineva nu-i corupt sau hoţ, cît de rarefiat poate avea creierul dacă se gîndeşte să-i voteze pe actualii guvernanţi nelegitimi, să creadă în viabilitatea votului mixt şi a unui Parlament cu doar 61 de deputaţi? Care-i analfabetul „funcţional” care-i poate vota atîta timp cît, deţinînd puterea absolută în Stat, guvernarea PDM „uită” de furtul miliardului, a aeroportului şi pedepsirea hoţilor, ajutîndu-l pe autorul intermediar al jafurilor, Ilan Şor, să intre în Parlament?

Aşa cum a eşuat în România, la fel se va întîmpla şi aici cu votul mixt, obţinut de PDM prin şantajarea politică a PSRM, iar asta pentru că se dorea un vot uninominal absolut. Actualul sistem mixt – 51 de deputaţi aleşi pe circumscripţii uninominale şi 50 aleşi pe liste de partid – este o farsă teribilă fie şi prin aceea că aşa-zişii independenţi, cei cu şanse reale de cîştig, sînt promovaţi tot de partide. Unii dintre ei găsindu-se înscrişi şi pe lista partidului, dar şi în calitate de „independenţi” pe listele uninominale. Într-o societate cu adevărat avansată democratic, candidaţii uninominali independenţi chiar sînt independenţi de partide. În Moldova nu-i cu putinţă aşa ceva întrucît nu există cu adevărat o societate civilă liberă, conştientă şi puternică. De fapt, însăşi denumirea de „societate civilă” nici măcar nu a apucat să fie definită juridic, aşa că fiecare o interpretează în funcţie de vodca băută sau aservirea politică.

Prin urmare, aleşii uninominal sînt tot membri ai unor partide, numai că vor avea o libertate mai mare de a se vinde „independent” oricărui partid care oferă mai mult, iar PDM este nu doar singurul, dar şi cel mai puternic şi bogat cumpărător. Cred că nu vom fi contrazişi de unii ca Valeriu Ghileţchi, Iurie Leancă, Violeta Ivanov, Sergiu Sîrbu, Igor Vremea ca şi restul de „deputaţi responsabili” ajunşi administratori ai izmenelor lui Vladimir Plahotniuc!

Fiind convinşi că chiar au de-a face cu nişte alegători bătuţi în cap, PDM-Plahotniuc le-a vîndut moldovenilor virtualitatea numită 61 de deputaţi în Parlament. Pentru a le da moldovenilor „o preocupare responsabilă”, dar absolut inutilă şi cu iz propagandistic favorabil guvernării, au născocit un aşa-zis referendum la care oamenii vor vota simultan cu votul pentru Parlament. Spun „virtualitate” pentru că această variantă ar urma să fie votată de viitorul Parlament format din 101 deputaţi, adică la Sfîntul Aşteaptă. Sigur că sînt de plîns şi de rîs cei care pun botul la aşa ceva. Plahotniuc a ştiut că subconştientul lor infantil le dă convingerea, satisfacţia că Statul va face economii la plata unor privilegiaţi, distrăgîndu-le astfel atenţia de la marile jafuri naţionale săvîrşite sub ochii tuturor. În plus, guvernanţii îi fraieresc pe faţă pe moldoveni cu acest referendum prin aceea că doresc să le dea iluzia falsă că sînt consultaţi în „chestiuni naţionale majore”, că ţin seamă de părerile lor.

PDM confundă ţara cu o Primărie. Numai în Primăria Chişinăului sînt 51 se consilieri, cărora dacă le adăugăm primarul, viceprimarii, pretorii şi restul de şefi ajung să fie într-un număr dublu faţă de numărul deputaţilor doriţi de PDM în Parlament. O Primărie, totuşi, e o Primărie, nu o ţară în care un Parlament are infinit mai multe atribuţii şi responsabilităţi.

Acum PDM bîntuie ca o stafie prin ţară ca să cerşească voturi, să-i mintă, să-i manipuleze şi să-i mituiască pe alegători. Fiind cu adevărat o stafie, un strigoi politic, poate că s-o găsi cineva mai lucid şi cu frică de Dumnezeu ca să-i înfigă în inimă, conform tradiţiei, un ţăruş, ca să dispară definitiv şi să nu mai sugă sîngele moldovenilor. La cît de plini de sine sînt, pînă pe 24 Februarie, guvernanţii înghit în sec, îşi ascund cît pot de bine dispreţul pe care îl au faţă de moldoveni, dar şi „rabdă cu scîrbă umilinţa de a fi nevoiţi să se coboare în mijlocul mujicilor”. Aşa e! Fiţi siguri că ei chiar consideră că se umilesc astfel, mai ales că au ajuns să stăpînească ţara nu în urma votului oamenilor, ci prin cumpărarea în stil mafiot a deputaţilor!

Dacă moldovenii vizitaţi electoral de către guvernanţi ar fi conştienţi şi responsabili faţă de viitorul lor şi al ţării, atunci ar trebui să-i întrebe cu ce obraz le cer votul atîta timp cît, avînd controlul absolut asupra ţării, nu au recuperat deja miliardul furat şi aeroportul înstrăinat şi nu i-a băgat după gratii pe hoţi! Dacă moldovenii vizitaţi electoral de către guvernanţi ar fi conştienţi şi responsabili faţă de viitorul lor şi al ţării, atunci i-ar trînti cu nasul în asfaltul turnat de ei şi care acum se risipeşte după ninsori şi i-ar întreba cîţi bani au spălat prin asta! Dacă moldovenii vizitaţi electoral de către guvernanţi ar fi conştienţi şi responsabili faţă de viitorul lor şi al ţării, i-ar ciomăgi pentru că afirmă că PDM a cumpărat peste o sută de ambulanţe, de parcă partidul a dat banii, nu că, de fapt, acestea au fost cumpărate din bani bugetari, din banii tuturor! Dacă moldovenii vizitaţi electoral de către guvernanţi ar fi conştienţi şi responsabili faţă de viitorul lor şi al ţării…, atunci probabil că n-ar mai fi moldoveni!

Mihai CONŢIU

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
09.04.24 - 00:59
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09