FARISEII SEC. XXI

Faţa monstruoasă a pseudo-liberalului care crede că poporul este mai prost decît el

Autor: Mihai CONŢIU

Incultura şi primitivismul unui individ nu-i exclude şiretenia şi capacitatea de a intra în cele mai ticăloase combinaţii spre a se îmbogăţi cu orice preţ. Un astfel de ins este şi Mihai Ghimpu. Mulţi se lasă seduşi de gîndul că acest ins chiar ar putea fi cinstit şi sincer doar pentru că este incult, agramat şi, în aparenţă, nu se deosebeşte cu nimic de un cioban simpatic. Sună cuvîntul „cinste” în gura lui Ghimpu la fel cum sună cuvîntul „pace” rostit cîndva de Ossama bin Laden!

După ce veţi citi şi în paginile ziarului nostru un amplu articol de analiză şi constatări subiective ale cunoscutului analist Bogdan Ţîrdea, veţi înţelege mai bine faţa hidoasă a acestui Ghimpu, care, cu orice prilej, face spume la gură cînd se laudă cu o presupusă luptă „de-o viaţă” a lui, cu „grija lui faţă de oameni” sau cinstea sa.

În realitate, acest individ, începînd cu anul 2009, a prins „trenul vieţii sale”. Ajuns temporar în cele mai importante funcţii în stat, beneficiind la momentul oportun de statutul de deputat, şansele de îmbogăţire nemăsurată ale lui Ghimpu s-au dublat sau poate triplat şi datorită faptului că nepotul lui, Dorin Chirtoacă, ocupă funcţia de primar al Chişinăului.

Din analizele şi conexiunile obiective ale lui Ţîrdea, remarcăm faptul că Ghimpu, chiar dacă nu mai ocupă o funcţie decizională în stat sau în schema algoritmică de împărţire a celor mai importante funcţii în stat, joacă de minune pe două fronturi în propriul său beneficiu. Astfel, prin Dorin Chirtoacă, beneficiază de alianţa liberalilor lui cu PCRM din Consiliul Municipal spre a împărţii între ei terenuri case, clădiri de patrimoniu, comisioane grase din bugetele structurilor economice subordonate Primăriilor şi tot aşa! Cel de-al doilea front pe care acţionează Ghimpu este cel din subordinea lui Vlad Plahotniuc, care şi l-a făcut captiv fără cale de întoarcere. Practic, Ghimpu nu este în situaţia de a refuza absolut orice comandă dată de oligarh, indiferent cît de compromiţătoare ar fi.

Plahotniuc, cunoscîndu-i pofta nesăbuită de îmbogăţire, îl foloseşte pe Ghimpu pe post de diversionist politic transformat şi în paravan de acoperire pentru propriile-i acţiuni de acaparare a statului.

Chiar nu i se pare nimănui bizar faptul că Ghimpu îl acuză pe Filat de toate relele din lume, fără însă să pomenească de Plahotniuc nici măcar în situaţiile în care numele acestuia este implicat cu evidenţă în afaceri tenebroase?

Este mai mult decît evident faptul că Plahotniuc a proiectat distrugerea sistematică a lui Filat încă de cînd acesta, ca premier, în 2011, s-a declarat inamic al corupţiei şi a condamnat atacurile de tip rider în care se presupunea că este implicat, ca beneficiar, „celebrul păpuşar” Plahotniuc. Lupta cu corupţia în R. Moldova este considerată un fel de înjurătură sau blestem într-un altar de biserică, acesta fiind motivul pentru care Filat a plătit cu funcţia. În consecinţă, de ce Ghimpu nu răspunde la o serie de întrebări şi nu se pronunţă în privinţa unor chestiuni pe care le enumerăm mai jos:

Filat, ca prim-ministru, periclita privatizările discutabile care au avut loc ulterior şi care urmează să se deruleze?

Intenţionează PL preluarea frauduloasă a Pieţei Centrale din Chişinău prin SRL „Toptrans Service”? Se spune că prejudiciul adus în urma acestei operaţiuni s-ar cifra la suma de 100 de milioane de lei, iar asta în contextul în care cifra de afaceri a Pieţei Centrale este de circa 7 miliarde de lei.

Este adevărat că PL a oferitS.A. „Transcon-M” în jur de 9 hectare de teren în Chişinău la preţuri simbolice? Se spune că acţionarul acestei firme este consilierul liberal Iurie Nastas, un apropiat al lui Plahotniuc.

Ce crede Ghimpu despre faptul că firma de construcţii Glorinal a fost scutită de plata unor impozite la bugetul de stat în sumă de 12 milioane de lei? Deja a fost votat în primă lectură, în Parlament, pe 12 Iulie, un proiect de lege în acest sens.

În condiţiile în care devin tot mai evidente raţionamentele potrivit cărora PD a obţinut Aeroportul, Air Moldova, MAIB, Aroma, Moldtelecom şi Banca de Economii, cum îşi justifică Ghimpu acuzele vehemente pe care i le-a adus lui Filat că ar fi implicat în preluarea indirectă a Aeroportului şi Băncii de Economii?

De ce „românul cinstit Ghimpu” nu scoate o vorbă despre conexiunile care se fac între Plahotniuc, Usatîi sau Sturza şi firmele ruseşti care stau în spatele preluării Aeroportului, Băncii de Economii etc.?

Cît a costat şi cît o să mai coste tăcerea lui Ghimpu, dar acuzele lui diversioniste la adresa lui Filat, toate cu scopul de a-l proteja pe Plahotniuc, de a-l acoperi în timp ce se spune că privatizează dubios tot ce a mai rămas de cumpăra la preţ de nimic din patrimoniul acestei ţări? Vedeţi, aşadar, cît de hidoasă şi periculoasă este adevărata faţă a trădătorului Ghimpu?