FADEI NAGACEVSCHI: DECIZIA CC – PRECEDENT PERICULOS PENTRU DEMOCRATIE

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a comentat decizia Curții Constituționale de a examina constituționalitatea decretului președintelui abia pe 23 februarie.

Decizia Curții Constituționale de a examina constituționalitatea decretului președintelui privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier abia la data de 23 februarie este un precedent extrem de periculos pentru democrație și statul de drept. Precizarea a fost făcută de ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi pe pagina sa de facebook.

Acesta spune că în conformitatea cu jurisprudența Curții Constituționale, „piritul Constituției obligă actorii politici să desfăşoare activităţile într-o astfel de manieră, încît perioada interimatului Guvernului să fie redusă la maximum”. În context, Nagacevschi este nedumerit de decizia CC de a examina constituționalitatea decretului abia pe data de 23 februarie.

„Astfel incertitudinea politică este prelungită pentru încă 10 zile, aparent contrar spiritului Constituției. Dacă este voință politică suficientă pentru învestirea unui Guvern și soluționarea crizei politice, este inadmisibilă obstrucționarea acestei voințe. Asemenea precedente sînt extrem de periculoase pentru democrație și statul de drept”, scrie Fadei Nagacevschi. 

Amintim, Curtea Constituțională a Moldovei a respins ieri, 16 februarie, cererea de suspendare a decretului președintelui privind desemnarea repetată a candidatului la funcția de prim-ministru. Cît privește constituționalitatea acestuia, CC se va întruni în ședință pe 23 februarie. 

Sursa: sputnik.md