FADEI NAGACEVSCHI: CURTEA CONSTITUTIONALA A BLOCAT TARA

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege de modificare și completare a Constituției, înaintat de Guvernul Republicii Moldova. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că astăzi Curtea Constituțională a blocat un proiect de lege care era așteptat de întreaga societate.

Potrivit lui Nagacevschi de un an de zile RM se luptă să reformeze justiția. În acest sens a fost pregătit un proiect de lege care urma să fie baza procesului de reformare. Acest proiect a fost agreat cu Comisia de la Veneția și UE. Proiectul a fost expediat la Curtea Constituțională la 1 iulie 2020.

Fadei Nagacevschi: ”Azi, Înalta Curte a blocat această inițiativă de modificare a Constituției.

„Prin blocarea acestei norme se blochează înțelegerile Republicii Moldova cu Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană. Proiectul de lege și forma în care a fost transmis către Curtea Constituțională a fost avizata cu experți internaționali ”

Totodată, Ministrul Justiției susține că va expedia o sesizare către Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană ca să le explice autorităților de la Chișinău cum să acționeze în continuare.

Fadei Nagacevschi: ”Soluțiile sînt complicate. Merg la Strasbourg să comunic situația chiar mîine dimineață, ca să putem depăși situația. Curtea Constituțională a blocat reforma justiției, dar și țara. Această Curte a blocat un acord de finanțare anterior. Acesta este și o parte a draftului de înțelegere cu FMI”.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, care vizează sistemul judecătoresc, nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare, dat fiind că nu corespunde normelor constituționale. Concluzia aparține Curții Constituționale. Președintele Înaltei Curți, Domnica Manole, a menționat că inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. În context, președintele Curții Constituționale a precizat că avizul este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Sursa: a-tv.md