FACTURA FISCALA IN FORMAT ELECTRONIC VA FI OBLIGATORIE DIN 1 IULIE 2020

Factura fiscală în format electronic, emisă de către agenții economici în cadrul operațiunilor de achiziții publice, va fi obligatorie din 1 iulie 2020. Parlamentul a aprobat în prima lectură, în ședința plenară de astăzi, modificarea termenului de punere în aplicare a normei respective, substituind data de 1 iulie 2019 cu 1 iulie 2020.

Motivele amînării cu un an a implementării modificărilor legislative sînt de natură tehnică și financiară din partea agenților economici. Potrivit autorului proiectului, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, urmează a fi achiziționate sisteme interne de facturare, care ar delimita beneficiarii cu livrări impozabile în cadrul achizițiilor publice.

Autorul mai constată că nemodificarea termenului ar putea contribui la încetinirea procesului de livrare a producției ușor alterabile în grădinițe, școli și spitale, deoarece ar dura eliberarea facturilor fiscale din sistemele contabile. De asemenea, implementarea facturii electronice în domeniul respectiv necesită aplicarea semnăturii electronice, capacități sporite de stocare, procesare rapidă a datelor, fapt ce implică dezvoltări adiționale de sistem și resurse umane calificate.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM