FACTORI CARE CRESC RISCUL DE INFARCT PE CARE-I POTI CONTROLA

Unii factori care favorizează apariția unui atac de cord nu pot fi modificați. Este vorba despre vîrstă, ereditate și gen, bărbații fiind mai predispuși la infarct. Există, totuși, alți factori pe care-i poți schimba cu răbdare și voință.

Sedentarismul

Un procent de 12% din cazurile de atac de cord sînt cauzate de lipsa de activitate fizică. Exercițiile fizice zilnice reduc riscul de atac de cord.

Consumul redus de fructe și legume

O alimentație bogată în grăsimi saturate conduce la un nivel crescut de colesterol. Pentru a sta departe de bolile de inimă și pentru a te feri de atacul de cord, mănîncă mai des legume și fructe în stare crudă.

Îngrășarea

Femeile care au circumferința taliei peste 88 cm și bărbații care au 102 cm în zona mijlocului sînt predispuși la atac de cord și la boli cardiovasculare în general. Schimbarea stilului de viață menține sănătatea inimii.

Stresul

Evită pe cît posibil stresul pe o perioadă prelungită. Atît acesta, cît și anxietatea, depresia cresc tensiunea arterială și te predispun la boli ale inimii, inclusiv la infarct.

Fumatul

Fumătorii au un risc de 3 ori mai mare de a face un atac de cord. Renunțarea la fumat îți reduce acest risc în decursul a 2 săptămîni de la ultima țigară.

Colesterolul mărit

Hipercolesterolemia te poate aduce în pragul unui infarct. Scade aportul de grăsimi saturate și grăsimi trans din dietă!

Hipertensiunea

Îți dublează riscul de atac de cord. De aceea, este important să reduci sarea din alimentație și consumul de băuturi care conțin alcool pentru a evita o creștere a tensiunii arteriale.

Diabetul zaharat

Din păcate, diabetul zaharat nu se poate vindeca, dar glicemia poate fi ținută sub control prin intermediul unei diete echilibrate. Dacă faci mișcare zilnic măcar 20-30 de minute și-ți monitorizezi glicemia la intervale regulate, te protejezi de un atac de cord.

Sursa: clicksanatate.ro