FACILITĂŢILE DE INVESTIŢII PENTRU VECINĂTATE AU ATRAS ÎN MOLDOVA PESTE 900 MLN EURO

Prin mecanismul Facilităţi de Investiţii pentru Vecinătate în Moldova, începînd cu anul 2008, s-au atras peste 70 de milioane de euro sub formă de grant şi 850 de milioane de euro ca investiţii în proiecte de infrastructură, transport şi energie. Managerul de proiect în cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, Alexandre Darras, a comunicat, în cadrul unei mese rotunde, că acest mecanism de mobilizare a fondurilor europene pentru Republica Moldova este prea puţin cunoscut de populaţia ţării.

Mecanismul Facilităţi de Investiţii pentru Vecinătate contribuie în grup la obţinerea resurselor din bugetul UE şi statelor membre şi le foloseşte pentru a utiliza împrumuturi de la instituţiile europene de finanţare. Acest mecanism, prin acordarea componentei sale de grant, a îmbunătăţit accesul la finanţare pentru investiţii.

Managerul de proiect în cadrul Delegaţiei UE la Chişinău a mai comunicat că acest mecanism, pe de o parte, este folosit pentru a finanţa proiectele de infrastructură, iar pe de altă parte, pentru a facilita obţinerea creditelor de către întreprinderile mici şi mijlocii. Mecanismul se include atunci cînd autorităţile centrale sau locale din ţara beneficiară, cum este Moldova, elaborează un proiect şi îl transmit către Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie (BERD) sau către Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţare, iar cei de la instituţiile bancare consideră că UE ar putea participa cu o componentă de grant pentru a face proiectul mai eficient.

Octavian Costaş, senior banker la reprezentanţa BERD în Chişinău, a comunicat că, începînd cu anul 1994, de cînd BERD colaborează cu Moldova, banca a finanţat peste 100 de proiecte. Banii de la BERD au ajutat la procurarea troleibuzelor noi pentru capitală, pentru reabilitarea mai multor drumuri, reţele electrice, dar şi în sectorul de aprovizionare cu apă. Octavian Costaş a mai spus că în viitor BERD planifică finanţarea restructurării Căii Ferate din Moldova.

Marion Hoenicke, şef de Direcţie operaţiuni de creditare în Moldova şi Ucraina, BEI,  a menţionat că instituţia pe care o reprezintă apreciază funcţia permisivă a finanţării oferite de mecanismul Facilităţi de Investiţii pentru Vecinătate în Moldova, ţară în care 80% din proiecte au fost cofinanţate de către BEI.

Participanţii la masa rotundă au mai spus că se preconizează finanţarea unor proiecte pentru organizarea cursurilor de pregătire profesională a muncitorilor, întrucît Moldova are deficit de muncitori calificaţi, astfel că firmele care efectuează lucrări aici sunt nevoite să aducă muncitori din alte state.

Sursa: IPN