EXTINDEREA NATO SPRE RUSIA LOVESTE IN EUROPA

NATO îşi continuă expansiunea în Balcani. A demarat deja procedura de aderare a Macedoniei de Nord, după acordul Greciei. Pentru Alianța Nord-Atlantică, aceasta e doar un detaliu al caleidoscopului.

Acest pas se înscrie perfect în şirul de evenimente produse după destrămarea Uniunii Sovietice. Comandamentul NATO din start și-a propus scopul politic, dar mai ales strategic, de a ”înghiți” țările care erau cîndva în orbita Moscovei, pentru a lega Europa de Est cu sfori duble: de Bruxelles și de Washington.

Însă această extensiune, pe fundalul relațiilor tensionate dintre Kremlin și Casa Albă, poate avea consecințe dramatice pentru Europa. Mulți lideri politici se întreabă care ar trebui să fie rolul NATO în Europa, din moment ce relațiile ruso-americane se înrăutățesc.

Europa s-a pomenit în mijlocul acestui război rece în care se practică sancțiuni și expansionism. Însă deoarece majoritatea statelor NATO mențin relații cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică poate deveni o amenințare pentru Europa însăși, pentru Uniunea Europeană și pentru unele țări de pe continent.

În acest sens este elocvent exemplul Italiei. Sancțiunile impuse Rusiei au lovit în companiile italiene, care trăiau din exporturile pe piața Rusiei. Pentru întreprinderile din sectorul agrar și de prelucrare această situație e ca o rană deschisă pe care premierul italian încearcă s-o trateze cu ajutorul Kremlinului.

Bineînțeles că sancțiunile în sine nu reprezintă problema cea mai mare. Consecințele sancțiunilor împotriva Rusiei sînt doar partea cea mai relevantă a adevăratei probleme, a cărei dimensiuni comunitatea europeană încă nu le înțelege. Adevărata problemă constă în rolul pe care pretinde să-l joace NATO în luarea deciziilor economice și politice de către guvernele continentului european.

Deși majoritatea țărilor din Europa doresc relații cel puțin constructive cu Rusia, exact asta reprezintă elementul pe care NATO vrea să-l evite cu orice preț. Alianța Nord-Atlantică a apărut ca o necesitate a unui front anti-sovietic. După destrămarea Uniunii Sovietice, Alianța și-a propus să se extindă prin ”înghițirea” țărilor din orbita Moscovei. Este evident că o condiție obligatorie pentru atingerea acestui scop este evitarea oricăror relații strategice dintre țările NATO și Rusia.

Astfel, oricum ai interpreta lucrurile, NATO rămîne piedica cea mai serioasă în edificarea unor relații normale dintre Europa și Rusia.

După Gli Occhi della Guerra, Italia