EXPULZAREA CU CINTEC A ROMANULUI GEORGE SIMION DIN MOLDOVA

O nouă abordare „eroică şi de martir” a unionismului la nivel de lideri

Tam-tamul făcut de românul George Simion, liderul unei organizaţii unioniste, şi de către susţinătorii săi nu m-a convins în justeţea lui, ci m-a făcut să meditez. Sigur că nu îi cred nişte mieluşei pe cei care au pus în practică reţinerea şi expulzarea lui Simion, dar nici nu cred că nu puteau acţiona mai ca la carte, dat fiind vorba de o acţiune mai sensibilă. Cu demonstranţii moldoveni, mai treacă-meargă, dar îmi este greu să cred că forţele de ordine moldoveneşti şi-ar fi asumat riscul să-l predea pe Simion autorităţilor româneşti bătut, plin de sîng şi cu hainele rupte.

Ajuns în graniţa românească, „bătutul şi rănitul Simion” n-a făcut nici o plîngere, aşa cum era şi firesc, iar oficialii români nu au vorbit nimic despre „însîngerarea lui”. Şi-a făcut singur nişte poze şi filmări cu propria-i recuzită, se pare. Cu astfel de „agresiuni şi răni”, plîngerea legală era obligatorie. În România, i-a ţinut isonul, însă, în Parlamentul de la Bucureşti, deputatul moldovean cu cetăţenie română Constantin Codreanu. Misiune de acoperire în toată regula, sînt tentat să cred. Veţi vedea că, la fel ca şi data trecută, îi va fi anulată interdicţia de a intra, timp de 5 ani, în Republica Moldova de către Justiţia lui Plahotniuc!

De cînd liderul unionist român George Simion a apărut cam de nicăieri, unionismul din Republica Moldova a intrat într-o altă fază, de fapt în mai multe, ca şi pînă acum. Observaţi că deja de multă vreme ex-preşedintele român Traian Băsescu a lăsat-o mai moale cu unionismul şi vizitele sale în Republica Moldova. Este posibil să fi tras cortina unionismului său zgomotos şi după ce a înţeles că regizorul tuturor unioniştilor este Vladimir Plahotniuc. Pentru Simion, la nivel de lideri unionişti, Băsescu era un concurent redutabil. Acum însă ştie că doar el trebuie să fie liderul absolut al unioniştilor din România şi Republica Moldova. Pentru asta, însă, mai era nevoie de un „ceva”, de o „şopîrlă de imagine” care să-l transforme într-un Che Guevara balcanic. Re-expulzarea aceasta îi vine de minune.

Gălăgia care s-a făcut în urma ultimei expulzări are şi rostul de a-i convinge şi pe cei mai suspicioşi că liderii unionişti nu sînt în buzunarul lui Plahotniuc, căci, nu-i aşa?, Simion a fost expulzat de către forţele de ordine aflate la cheremul liderului democraţilor. Observaţi că Simion şi locotenenţii lui de la Chişinău se plîng de comportamentul agenţilor de Poliţie, dar nu scot nici o şoaptă despre cel care controlează Statul în totalitate, inclusiv expulzarea lui. Pe lîngă îndepărtarea bănuielii că Simion ar putea fi controlat ŞI DE Plahotniuc, publicitatea făcută expulzării, prezentată ca într-un roman poliţist de către locotenenţii lui moldoveni care au stat pe urmele lui, rănile faciale şi pantalonii rupţi au menirea de a-l eroiza cumva, de a-l transforma într-un martir al „cauzei unirii cu România”.

În realitate, noul chip de „martir-erou” al unionistului Simion pare mai curînd o operaţiune sub acoperire. Ţintele sînt actualii şi viitorii naivi unionişti moldoveni şi „anumiţi oficiali români”. Pe de altă parte, ştiu din diferite surse că postul unionist TV 10 ar fi, de facto, controlat „editorial-unionist” de Simion. Oficial şi declarativ, acest post este finanţat de publicaţia Timpul. Cine citeşte cu atenţie Timpul, a înţeles, încă de pe vremea regretatului Constantin Tănase, în buzunarul cui se află, adică în acelaşi în care se află şi Alexandru Tănase, fratele lui Silviu Tănase, actualul conducător al acestei publicaţii „unioniste cu permisiune”.

Dacă Simion a fost expulzat pe bune şi nu va mai călca pe aici 5 ani, înseamnă că autorităţile moldoveneşti au procedat corect. Acţiunile lui, în fond, atentează la integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Repet a nu ştiu cîta oară: ca român, şi eu aş proceda la fel cu unul de la Budapesta care ar veni în buricul Bucureştiului să strige că Transilvania e pămînt unguresc!

Mihai CONŢIU