EXPOZIŢIE ŞI SIMPOZION DEDICATE LUI NICHITA STĂNESCU LA SOROCA

La Soroca a fost vernisată expoziţia „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naştere” şi un simpozion dedicat reputatului poet român. La eveniment au participat directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Valeriu Matei şi adjunctul său, poetul Nichita Danilov, preşedintele Fundaţiei „Grigore Vieru”, Ana Bejan, Svetlana Păunescu, şef-adjunct al secţiei raionale de învăţămînt, Olga Gherghegiu, director adjunct la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Soroca ş.a.

Expoziţia propune publicului din Republica Moldova o călătorie în lumea poetică a lui Nichita Stănescu, cel care a spus ”Limba română este patria mea!”, prin intermediul unei expoziţii de fotografie şi poezie, oferite de criticul Ioan Cristescu şi de artistul plastic Mircia Dumitrescu, membru-corespondent al Academiei Române.

Programul ICR Chişinău la Soroca s-a finalizat cu lansarea cărţii lui Nichita Danilov „Celălalt Nichita”.

Nichita Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933 în oraşul Ploieşti, judeţul Prahova, România. El este considerat de critica literară, dar şi de publicul larg, drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română. A fost laureat al Premiului Herder şi al mai multor premii literare. De asemenea, a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Pe 13 decembrie, se împlinesc 30 de ani de cînd a intrat în veşnicie.

Sursa: Moldpres