EXPOZIŢIE DE TRADIŢIE ŞI CULTURĂ MILITARĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A MOLDOVEI

La Muzeul Naţional de istorie a Moldovei are loc o expoziţie de tradiţie şi cultură militară medievală. Ea este organizată de Academia ”Ştefan cel Mare” a MAI, în colaborare cu Asociaţia Obştească „Tradiţii militare” şi instituţia-gazdă.

Evenimentul se desfăşoară în săptămîna tineretului, cînd sărbătorim „Ziua Naţională a Tineretului”, „Ziua Internaţională a Studentului”, dar şi în perioada cînd conaţionalii noştri consemnează victoria lui Ştefan cel Mare în bătălia de la Catlabuga, care a avut loc pe data de 16 noiembrie 1485.

Expoziţia cuprinde monede şi arme de pe timpul lui Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, exponate confecţionate de către studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” dintr-un spectru larg de materiale organice şi hi-tech: sculptură în lemn, ghips, plastilină, pictură pe pînză, hîrtie, sticlă şi piele, broderie ş.a.

Exponatele sînt prezentate de către studenţi.

Diana Rudi, studentă la anul I la Facultatea de Drept, a prezentat un fronton, care este apărătorul vetrei strămoşeşti şi care se plasează pe partea din faţă a peretelui casei, iar Marian Gherman – cele mai vechi monede din sec. XV, precum şi o monedă de argint, emisă de către Banca Naţională a Moldovei cu ocazia aniversării a 525-a a oraşului Chişinău.

Expoziţia poate fi vizionată pînă la 17 noiembrie curent.

Sursa: Moldpres