EXPORTURILE DE PRODUSE AGROALIMENTARE AU DEPASIT UN MILIARD DE DOLARI

Exporturile de produse agroalimentare au depăşit în premieră valoarea de un miliard de dolari şi au ajuns la 1,12 miliarde în anul 2014, scrie pe pagina sa de Facebook ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, exporturile au crescut în anul trecut cu 5,4 la sută comparativ cu anul 2013, iar importurile s-au diminuat cu 9,7 la sută. „Balanţa comercială a comerţului exterior cu produse agroalimentare este pozitivă şi are o valoare de 394,37 milioane de dolari SUA, ceea ce reprezintă o creştere de 52,5 la sută”, precizează Vasile Bumacov.

Specialiştii apreciază că această evoluţie este cu atît mai impresionantă, cu cît piaţa rusă, cea mai mare piaţă de desfacere a produselor moldoveneşti, a fost închisă pentru băuturile alcoolice, mere, conserve, carne şi alte produse. Restricţiile impuse de Moscova însă au determinat producătorii din Republica Moldova să se orienteze spre piaţa Uniunii Europene, după intrarea în vigoare înainte de termen a Acordului de liber schimb şi acordarea unor cote mai mari pentru livrările de produse agricole.

În ultimii şase ani exporturile de produse agroalimentare s-au dublat, în timp ce importurile au crescut într-un ritm mult mai lent, cu circa 40 la sută.

Biroul Naţional de Statistică anunţa la începutul săptămînii curente că în 2014 producţia globală agricolă a marcat o creştere de 8,2 la sută faţă de anul 2013, ca urmare a majorării producţiei vegetale cu 10,4 la sută şi a celei animaliere – cu 4,0 la sută.

Sursa: Moldpres