EXPLOZIE PE STRAZILE CHISINAULUI: 300 DE MII DE MASINI, AFECTATE

Zilnic, pe străzile orașului Chișinău circulă 300 de mii de mașini, de trei ori mai mult decît capacitatea admisibilă.

Străzile orașului Chișinău sînt capabile să accepte o capacitate de pînă la 100 de mii de unități de transport. În prezent, însă pe străzile Capitalei zilnic circulă în jur de 300 de mii de autovehicule. Problema ambuteiajelor în Chișinău, care dau bătaie de cap de mai mult timp șoferilor și pasagerilor, nu pare să-și găsească în curînd soluția.

Șeful adjunct al Direcției municipale transport, Vitalie Butucel, susține că rezolvarea poate fi identificată în comun cu specialiștii de la Direcția arhitectură și Poliție.

”Din an în an problema fluidizării traficului rutier în Chișinău se acutizează. Intervenim împreună cu Poliția Chișinău cu diferite proiecte: săgeata verde, sensurile giratorii. Ne preocupă problema. Soluția trebuie găsită împreună cu Direcția arhitectură, Inspectoratul General de Poliție”, a declarat Butucel.

Acesta susține că timp de mai bine de 20 de ani în Chișinău nu au fost construite drumuri noi, șosele de centură care să permită deplasarea dintr-un cartier în altul al Capitalei fără a traversa orașul.

”Străzile orașului Chișinău au fost construite pentru un număr de 90 - 100 de mii de unități de transport. În prezent, avem înregistrate aproape 300 de unități de transport. În ultimii 20 de ani nu am construit drumuri noi, autostrăzi care să permită deplasarea dintr-un sector al Capitalei în altul fără a trece prin toate sectoarele”, a precizat Butucel.

Șeful adjunct al Direcției Transport a venit cu un pronostic sumbru. Acesta susține că problema ambuteiajelor în municipiul Chișinău nu va fi rezolvată atît de curînd.

Primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, menționează că deși sînt mai mulţi factori care afectează traficul rutier pe străzile oraşului, municipalitatea urmează să găsească soluţia potrivită pentru fluidizarea traficului rutier, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției.

”Sîntem conștienți că există o serie de probleme de organizare a instituțiilor vizate, inclusiv ce ține de disciplina participanților la trafic, în special a șoferilor. Această problemă trebuie abordată sub diferite aspecte și necesită o rezolvare complexă”, a declarat primarul general interimar.

Radu a îndemnat serviciile municipale de profil să se mobilizare pentru a veni cu soluții concrete pentru fluidizarea circulației transportului din municipiul Chișinău.

Sursa: sputnik.md