EXPLOZIE LA MANCHESTER: THERESA MAY INVOCA "UN ATAC TERORIST CUMPLIT"; REACTII PE PLAN INTERNATIONAL

Premierul britanic Theresa May a condamnat "atacul terorist cumplit", care a avut loc luni seara la Manchester, la ieșirea de la un concert din sala Arena Grande, atac soldat cu 22 morți și 59 de răniți, relatează AFP și Reuters.

"Lucrăm să stabilim toate detaliile a ceea ce este tratat de poliție ca un atac terorist cumplit", a subliniat Theresa May, exprimîndu-și simpatia pentru familiile victimelor.

În Franța, din partea guvernului francez, noul ministru de interne, Gerard Collomb, și-a exprimat "solidaritatea cu poporul britanic" într-un mesaj pe Twitter. "Gîndurile mele se îndreaptă spre victime și familiile îndoliate", a scris el.

La rîndul lor, primarii din Paris și Nisa, două orașe franceze afectate de atentate, și-au exprimat marți solidaritatea cu victimele atacului de la Manchester.

"#Parisul este în această noapte alături de #Manchester. Gîndurile mele se îndreaptă spre victimele, spre familiile lor și echipele de salvare care intervin la fața locului", a scris într-un mesaj Twitter în limba franceză și engleză primarul Parisului, Anne Hidalgo. La 13 noiembrie 2015, atacuri simultane la Paris și Saint-Denis au făcut 130 de morți.

Primarul Nisei, Christian Estrosi, și-a exprimat de asemenea într-un mesaj pe Twitter "solidaritatea cu locuitorii din #Manchester". "Gîndurile sînt alături de cei răniți, de familiile și apropiații victimelor". La 14 iulie 2016, un camion care a intrat în mulțimea reunită pe Promenade des Anglais, a ucis 86 de persoane și a rănit 450.

Clasa politică canadiană și-a exprimat luni seara consternarea după atentatul de la sala Arena din Manchester.

"Canadienii au aflat cu oroare despre atentatul survenit la Manchester" și "gîndurile lor sînt alături de victime și de familiile lor", a scris premierul Justin Trudeau pe contul său de Twitter.

Ministrul securității publice din această țară, Ralph Goodale, s-a declarat "profund neliniștit după atacurile brutale din Marea Britanie" și și-a exprimat solidaritatea față de britanici.

Potrivit guvernatorului general David Johnston, reprezentantul reginei Elisabeta a II-a, șefă a statului en titre a Canadei, "gîndurile și rugciunile noastre sînt alături de rudelor victimelor inocente ale teribilei explozii" de la Manchester.

Ministerul de Externe canadian a instituit un număr telefonic de urgență pentru familiile cetățenilor canadieni care s-ar fi aflat luni seara la Manchester.

Sursa: Agerpres