EXPLOZIE IN ZONA AMBASADEI SUA DIN KABUL; CEL PUTIN CINCI MORTI SI NOUA RANITI

Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte nouă au fost rănite într-o explozie survenită marți la o bancă situată în apropiere de ambasada SUA ultrasecurizată din centrul capitalei afgane Kabul, relatează dpa.

Potrivit AFP, un atentator sinucigaș s-a aruncat în aer pe o stradă comercială în apropiere de ambasada SUA, într-un atac soldat cu patru morți și mai mulți răniți.

Anterior, agențiile de presă Reuters și AFP consemnau un mort și opt răniți în urma acestui atentat.

"În jurul orei locale 10:00 (05:30 GMT), un atacator kamikaze a detonat explozibilul pe care îl purta asupra sa lîngă o bancă în apropiere de piața Massoud. Mai multe detalii vor fi disponibile mai tîrziu", a declarat Najib Danish, purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne afgan.

Deflagrația s-a produs în timp ce numeroase persoane urmau să-și ridice salariul de la bancă înainte de marea sărbătoare musulmană Eid al-Adha (Kurban Bayram) — o sărbătoare religioasă în calendarul islamic. Salariile forțelor de securitate și angajaților guvernamentali sunt de obicei transferate prin Kabul Bank.

Waheed Majroh, purtător de cuvînt al Ministerului Sănătății afgan, a declarat anterior AFP că un mort și opt răniți au fost transportați la spitale din capitală.

Strada unde s-a produs atentatul este o arteră comercială extrem de frecventată, care duce spre Piața Massoud, lîngă Ambasada SUA, în cartierul diplomatic din Kabul.

Atacul nu a fost imediat revendicat, dar survine în timp ce talibanii au efectuat în ultimul timp o serie de atacuri, vara fiind în genere anotimpul care marchează o recrudescență a violențelor.

Acesta intervine la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a dat undă verde suplimentării trupelor SUA din Afganistan.

Talibanii, care cer retragerea totală a trupelor internaționale, au reacționat amenințînd să transforme Afganistanul într-un "nou cimitir" pentru americani.

Sursa: Agerpres