EXPERTII AU CONSTATAT CA PROGRESELE IN IMPLEMENTAREA RECOMANDARILOR MEDIULUI DE AFACERI ”SINT MODESTE”

Raportul de monitorizare a condițiilor de desfășurare a afacerilor în Republica Moldova, elaborat în cadrul Agendei Naționale de Business (ANB) cu scopul de a evalua progresul de implementare a priorităţilor şi soluţiilor propuse de Asociațiile de Business, a fost prezentat astăzi de IDIS ”Viitorul”. Progresele în implementarea recomandărilor mediului de afaceri ”sînt modeste”, au estimat experții.

Raportul constată că o singură prioritate de intervenție formulată de mediul de afaceri a fost îndeplinită integral - eliminarea pragului de 100 de mii de lei la înregistrarea benevolă a agenţilor economici în calitate de plătitori de TVA. Autorii raportului afirmă că au fost atestate anumite progrese doar în privinţa a 5 dintre cele 24 de recomandări formulate în cadrul celor trei audieri publice organizate de IDIS ”Viitorul”/ANB (amenzile și penalitățile fiscale, ghișeul unic, sistemul educațional).

”Mediul de afaceri este în continuare supus unui control excesiv din partea statului, aceasta generează costuri suplimentare în procesul raportării, există presiuni neîntemeiate la diferite etape ale desfășurării afacerilor, ceea ce le descurajează. Constatăm astfel, pe baza indicatorilor monitorizați, că situația mediului de afaceri nu s-a ameliorat semnificativ, iar starea de lucruri reală a economiei nu contrazice scorurile fixate de Doing Business și alte rapoarte”, a declarat Igor Munteanu, directorul IDIS ”Viitorul”.

„Progresele sînt modeste, iar cu acest ritm Republica Moldova este condamnată la stagnare, nu la creștere economică; se cere de a manifesta voință politică, și nu doar apeluri la scriere de noi programe și strategii. Probabil este necesar de a exercita o presiune mai mare asupra statului prin mediul de afaceri, prin acțiuni ale societății civile, pentru a spori responsabilizarea și impactul pozitiv al reglementărilor”, a menționat expertul IDIS, Ion Tornea.

Prezenți la eveniment, reprezentanții Ministerelor Economiei și Finanțelor, dar și ai Serviciului Vamal s-au arătat deschiși pentru dialog și au declarat că vor studia cu atenție recomandările propuse de mediul de afaceri.

”Acest raport este unul independent și reflectă situația mediului de afaceri. Vrem ca legile să funcționeze. Vrem ca legea privind transparența decizională să funcționeze. Avem nevoie de o reformare profundă a serviciului public și a autorităților publice centrale. Mediul de afaceri nu va funcționa fără funcționari publici eficienți”, a precizat Tatiana Lariușin, coordonator senior al ANB.

Agenda Naţională de Business reprezintă o platformă comună a peste 30 dintre cele mai reprezentative asociaţii de business şi camere de comerţ şi industrie din Moldova, reunite în cadrul reţelei cu scopul de a influenţa. ANB a fost lansată în noiembrie 2008 de IDIS „Viitorul”. În cadrul ultimului raport monitorizarea s-a efectuat în perioada septembrie 2014 – martie 2016.