Experimentul sovietic din 1959 care a pus bazele transplantului de organe la om

Cercetătorul rus Vladimir Demikhov şi-a cîştigat nemurirea odată cu experimentul care uluieşte la mai bine de jumătate de secol de la momentul în care a fost realizat. Pare un scenariu rupt dintr-un film sau un roman de groază, dar partea cea mai înfiorătoare este că experimentul a existat în realitate. Un medic sovietic a creat un animal hibrid care a bulversat întreaga lume la acea vreme și încă stîrnește fiori și în prezent. Conform jurnaliştilor de la thesun.co.uk, rusul este primul om care a realizat un transplant ce părea imposibil în perioada anilor 1950-1960: ataşarea unui cap de cîine la corpul altui patruped. Pentru rezultatele sale care încă îngrozesc iubitorii de animale, Demikhov este considerat unul dintre pionierii transplantului.

Au fost 20 de experimente făcute pe cîinii care în general nu trăiau mai mult de cîteva zile din cauza lipsei medicaţiei specifice, adică a agenţilor imunosupresori (n.r. – medicament capabil să inhibe procesele imunogenetice; împiedică formarea și înmulțirea celulelor imunologic competente; imunosupresivele fac parte dintre substanțele citotoxice). Au fost şi excepţii: cel mai „fericit” caz al cercetătorului a ajuns la 29 de zile. În imaginile care au stîrnit numeroase reacţii pe mapamond se observă modul de lucru al celui care a fost poreclit Doctorul Frankenstein. Operaţiile au fost realizate pe teritoriul Germaniei de Est şi atrag aprecierile unor chirurgi apreciaţi în zilele noastre.

Experimentul lui Demikhov din anul 1959, cînd a ataşat corpul unui căţeluş de două luni celui al unui ciobănesc german pe nume Pirate, a fost imortalizat și într-o înregistrare video, așa cum se obișnuia în perioada Războiului Rece. Grupele de sînge ale celor două animale au fost combinate şi ambele patrupede şi-au păstrat caracteristicile propriilor sisteme imunitare. În mod miraculos, cele doua animale, aflata în același corp, au trăit o lună. Cîinii pentru aceste experimente proveneau de la adăposturile locale.

„Demikhov a trebuit să fie perfect din punct de vedere tehnic. Este uimitor cum a reuşit să facă asta în vremuri în care noi de abia știam cum să coasem vasele de sînge. A fost un geniu cu niște calități chirurgicale incredibile. Chiar dacă a creat asemenea orori, lui i se datorează multe dintre cunoștințele pe care astăzi le are medicina modernă în materie de transplant. În primul rînd, Demikhov  a demonstrat „că transplantul este posibil”, a declarat dr. John Conte, care operează la John Hopkins Hospital din Maryland (SUA) şi care este unul dintre cei mai buni în transplantul de inimă.

Chiar dacă a murit ca un anonim în 1998, munca lui şi rezultatele acesteia erau binecunoscute de alţi colegi de breaslă. Christian Neethling Barnard, chirurgul Sud-african care a realizat în 1967, cu succes, primul transplant de inimă de la om la om, îi purta un profund respect: “Am spus-o mereu şi o repet că dacă a există un tată al transplanturilor de inimă şi plămîni atunci Demikhov este acela”. El vizitase de cel puţin două ori laboratoarele sovieticului.

Medicul sovietic a fost renumit la acea vreme și a rămas în istorie pentru numeroasele operații similare, inclusiv pentru efectuarea primului transplant de plămîni  și prima atașare a unui bypass pe artera coronară a unui animal. Felul în care a realizat experimentul care a avut succes este de-a dreptul înfiorător. A amputat partea din spate a cățelușului, astfel încît să-i păstreze inima și plămînii. Vasele sale de sînge au fost apoi cusute în mod clasic, cu ața și acul. Vertebrele le-au fost și ele unite cu simple tije din plastic. Știrea a făcut înconjurul lumii la acea vreme, fiindcă experimentul reușise și, cu toate că a fost unul demn de filmele de groaza, care astăzi ar fi pedepsit prin lege, a însemnat o revoluție în domeniul medicinii moderne.