EXPERIMENT REALIZAT PE 182 DE VETERANI AI RĂZBOIULUI DIN VIETNAM

Cum funcţionează arhitectura minţii umane

Oamenii de ştiinţă declară că descoperirea este de maximă importanţă pentru înţelegerea tainelor funcţionării creierului uman. În această direcţie, cercetătorii au studiat un grup unic de voluntari.
Este vorba despre un grup format din 182 de veterani ai Războiului din Vietnam, care sufereau de traumatisme ale creierului datorate rănilor penetrante la cap căpătate în timpul luptelor. După cum nota Daily Mail, faptul că toţi subiecţii fuseseră răniţi în mod similar la cap i-a transformat în candidaţii ideali pentru studiu.

Procesul de gîndire

Analizarea traumatismelor pe creier le-a permis cercetătorilor să identifice cu exactitate regiunile cerebrale folosite de veterani în procesul de gîndire.
"Prin studierea modalităţilor prin care leziunile influenţează gîndirea, am putut trasa arhitectura minţii umane, identificînd astfel structurile din creier care sînt de importanţă maximă pentru abilităţile intelectuale", a declarat profesorul Aron Barbery din cadrul Universităţii din Illinois.
Cercetătorii au scanat creierele voluntarilor, după care le-au dat acestora o serie de teste. Ulterior, au combinat scanările pentru a produce o hartă colectivă, pe care au divizat-o apoi în circa 3.000 de imagini tridimensionale, denumite voxeli în limbaj de specialitate.

În cortex

Echipa a descoperit că zonele-cheie pentru inteligenţa umană sînt localizate în cortexul prefrontal (în spatele osului frunţii) şi în cortexul temporal stîng (în spatele urechii stîngi), precum şi în zona care le conectează între ele.

Cercetătorii au mai descoperit că regiunile din creier responsabile de planificare şi de autocontrol se suprapun în mod semnificativ cu regiunile responsabile de inteligenţa generală a omului.

Sursa: Revista Presei