EXPERŢI ATENŢIONEAZĂ ASUPRA POSIBILEI DEGRADĂRI A SITUAŢIEI ÎN RAIOANELE DE EST ALE R.MOLDOVA

Un grup de reprezentanţi ai societăţii civile au prezentat, pe 17 iunie, o declaraţie cu privire la evoluţia situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova. Potrivit acestora, „pe măsura apropierii Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, sporeşte riscul de provocări intenţionate a confruntărilor armate în zona de securitate în scopul compromiterii perspectivei europene a ţării noastre”.

„Noi monitorizăm evoluţia situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova. Constatăm că sînt create premiese pentru degradarea situaţiei”, a spus, pe 17 iunie, la o conferinţă de presă analistul politic Oazu Nantoi. „Faptul că Evghenii Şevciuk a „promulgat” pretinsa lege cu privire la „frontiera de stat” anume acum, la 10 iunie 2013, demonstrează că se urmăreşte scopul torpilării procesului de negocieri, care asigură un minim de comunicare între ambele maluri ale Nistrului şi stabilitate în regiune, şi, pe această cale, dezlegarea mîinilor pentru orice acţiuni distructive la adresa R. Moldova”, se menţionează în Declaraţie.

În acest context, semnatarii declaraţiei solicită ca "UE şi SUA în calitate de parteneri ai Republicii Moldova să manifeste o vigilenţă maximă şi să anticipeze posibila degradare a situaţiei în zonă", iar "OSCE şi Ucraina să nu admită declanşarea vreunui conflict armat în regiunea transnistreană şi alimentarea acestuia din exterior"