EXCURSIA DE STUDII ENOLOGICE LA TREI CRAME „BOIERESTI” DIN R. MOLDOVA

Din bunăvoinţa şi străduinţa d-nei profesor Nastasia Pop de la USAMV (Cluj-Napoca) şi în acest an, sau după şase deja, s-a organizat din nou o excursie de studii în Republica Moldova cu tematica – enologia. Excursia s-a desfăşurat în 3 vinării sau crame, care reprezintă în tot sensul republica şi anume: Cricova, Purcari şi Mileştii Mici. Impresiile celor 15 excursionişti cu diverse statute universitare: studenţi, masteranzi şi doctoranzi, sper că le vor expune singuri. Din partea mea vreau să menţionez că acest domeniu, într-adevăr, face cinste republicii şi după cum îmi place să glumesc serios spun la toată lumea că in Moldova se produc trei lucruri de bună calitate: bomboanele, vinurile şi femeile. Despre bomboane şi vinuri, din prima conving orice ascultător, fiindcă îi servesc, iar despre fete… îi poftesc să se convingă singuri. Gluma funcţionează şi sper ca cele menţionate să nu-şi piardă vreo-dată din calitate.

Despre dna profesor Nastasia Pop, cunosc că organizează excursii enologice şi în alte ţări din Europa. Vreau, însă, în mod special să-i mulţumesc că în paralel cu predarea disciplinelor de Viticultură şi Vinificaţie sau Enologie, mai îndrumă studenţii inclusivspre cultura generală, şi cel mai important, spre patriotism. Pe mine, spre exemplu, din domeniul culturii generale mult m-a „încărcat” regretatul entomolog Iustin Ghizdavu, care repeta mereu „Ţara asta este şi Ţara voastră, Ţara voastră este şi Ţara noastră”. Mai frumos nu putea să spună ca să mă simt bine în noul oraş şi mediu universitar, unde am ajuns pentru continuarea studiilor.

În acest context sper ca discipolii d-nei profesor Nastasia Pop şi anume: Delia Elena Szekely, Mihail Manolache – doctoranzi, Renata Portik, Mihai Domşa,Mircea Ţuţui, Filip Cristinescu, Ciprian Macavei, Paul Cristea, Marius Vasiu, Crinuţa Ambruş şi Cosmin Voşloban – masteranzi, Sergiu Pop şi Claudiu Plăiaş – studenţi, venind prima dată în Republica Moldova, au avut impresia că au trecut doar munţii, cîteva rîuri şi păduri, în rest a fost ca la ei acasă. Sperăm că tot ei vor fi cei care vor dori să mai revină şi îi aşteptăm cu drag pe ei şi însoţitorii lor.

Pentru cei care vor citi acest mesaj le transmit „veniţ”-e” la noi, sau cîteva secvenţe despre cele 3 vinării, combinate sau mai simplu pentru toţi – crame:

1)     Combinatul de vinuri CRICOVA, a fost fondat în 1952, sau după 5 ani de experienţe ale enologului basarabean Petru Ungureanu, care în 1947 „a depus spre maturare primul lot de vinuri spumante clasice”. Alături de enologul basarabean, figurează conform tradiţiilor, şi Nicolae Sobolev. Cei care citesc printre rînduri şi aud printre vorbe, pot afla că Petru Ungureanu s-a născut în Boghicenii din Hînceşti şi în 1961 sau la vîrsta de 67 de ani a fost ales ca membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. O mîndrie mare pentru republică, dar dintr-o simplă adunare şi scădere, rezultă că în perioada interbelică sau de la vîrsta de 24 ani, P. Ungureanu a activat în domeniul enologiei basarabene. Nu se ştie ce prosperitate profesională a avut în perioada românească, venind cu idei franţuzeşti chiar în ajun de instaurare a regimului sovietic. În ciuda oricaror regimuri, a continuat să profeseze enologia, a reuşit să deschidă un combinat de vinuri spumante, a devenit atît de bun încît nu se puteau ignora rezultatele obţinute, astfel l-au apreciat pînă la academician. Regretabil că în „wikipedia”, despre o personalitate basarabeană, zic eu, şi misterioasă, s-a scris atît de puţin, ori despre Combinat multe. Noutatea recentă a „CdeV Cricova” este editarea cărţii cu multă istorie şi foarte reprezentativă, despre care voi povesti separat. Însă despre P. Ungureanu sesizăm istoricii că au un gol în meserie.

2)     Vinăria PURCARI este situată „într-o zonă în care, Nistrul se pare că nu vrea să iasă din Moldova şi se întoarce înapoi acasă, se uneşte cu malul drept, intră mult în meleag, şerpuieşte mărunţel şi din plin curge în fîntîna Patriei, dar pînă la urmă apele rup malurile şi se revarsă în Mare”. Fantezăm şi noi, fiindcă istoria Purcarilor începe ca o poveste frumoasă: „Acest meleag cîndva a aparţinut Mănăstirii Afon-Zograf, apoi coloniştilor francezi, apoi Ţarului Nicolae I al Rusiei, care a înfiinţat prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia şi tot aşa”. Trecem, însa, peste toate, inclusiv că Nistru a fost cel care a dezvoltat viticultura şi enologia în acest colţ de rai, fiindcă pe apele lui se duceau mărfurile în toate colţurile lumii. Celelalte aspecte istorice se pot afla prin internet, dar, eu doresc să ajung în anii 1950, sau cînd „Doi mari profesionişti ai timpului – Pimen Cupcea a reconstruit reţeta legendarului vin Negru de Purcari, iar Ion Ungureanu a creat o nouă capodoperă – Purpuriu de Purcari”. Aici propun să ne oprim ca să medităm despre acest Ion Ungureanu. Este o coincidenţă cu academicianul de la Cricova, sau au fost fraţi, veri, unchi etc. Să presupunem că este o coincidenţă, dar pentru că a creat o nouă capodoperă „Purpuriu de Purcari”, considerăm că merită mai multă atenţie şi loc de cinste în istorie, pentru început a Vinăriei Purcari. Din nou sesizăm istoricii că mai au un gol în meserie.

3)     Combinatul de Vinuri de Calitate „MILEŞTII MICI” este situat în coasta Chişinăului, dar bucuria despre vecinătate mi-a picat, fiindcă nicio legendă nu am depistat, cu toate că în denumire se aude şi citeşte „calitate”. Mă gîndeam că se referă şi la istoria combinatului, dar cu siguranţă este învăluit cu mult mister şi numai după 75 ani, poate, se va putea desecretiza. O altă nemulţumire a apărut, fiindcă în Wikipedia se menţionează că este o întreprindere de stat şi a fost fondată în 1997. Dar cum explicăm „înfiinţarea în 1971 a fabricii de păstrare şi prelucrare a vinului din satul Mileştii Mici în mina de piatră”, expusă în istoria şi evoluţia, aşa zisului, oraş Ialoveni. Nu se ştie? Exclus! Nu se doreşte de a se şti? Cu siguranţă! De ce? Probabil mai trăieşte „fondatorul” şi nu vrea să iasă din anonimat? Mai departe: că vinurile sînt bune şi prea bune – vă lăudăm şi le cumpărăm; că se gospodăreăte bine combinatul – mult vă apreciem; că vi s-a băut vinul prin parlamentele Europene – vă aplaudăm; că aţi intrat în Cartea Recordurilor – laude pînă la cer. Dar unde sînt dovezile? Dacă este aşa cum vă lăudaţi – apoi în ce an? De ce nu este lansată pe pagina „Despre noi” o mică dovadă?Se ştie că cei de la Recorduri fără dovezi, sub nicio formă nu includ pe nimeni în Cartea lor. Ziceţi că nu vă trebuie că vi se vînd vinurile şi aşa foarte bine. Bine, dar ne trebuie nouă cetăţenilor ca să avem noi dovezi că lucrurile în ţara asta merg spre bine şi cu toată convingerea să invităm colegii şi prietenii să ne viziteze republica. In acest context sesizăm nu numai istoricii, dar şi managerii Combinatului de Vinuri de Calitate „MILEŞTII MICI” că au multe de îmbunătăţit.

Tot pe aceasta „carare” se discută mult despre „Drumul Vinului din Moldova”. Întreb spre care să conduc musafirii? Spre cei cu băutura de calitate şi mîncare gustoasă? Sau spre cei cu de toate: vinuri de calitate, bucate moldovenesti, restaurante luxoase cu diversă tematică, cinematograf cu film care te impresionează pînă la lacrimi, trenuri elegante pentru confortul vizitatorilor şi turiştilor, magazin „capitalist”, ghizii sau „purtătorii de cuvînt, ale căror legende despre locuri, oameni şi vinuri curg din virtutea lor atît de dulce şi melodios, ca după un pocal plin de vin spumos”. Nu în ultimul rănd, dar foarte important – o nouăcarte – tiparită parcă pe foi de pergament şi impregnată cu multă istorie. Pe înţelesul tuturor se distribuie CULTURA, fiindcă este la ea acasă: în fiecare cuvînt rostit şi centimetru arătat turistului. Cricova, bineînţeles!

Observaţii apar cînd în trei zile vizitezi trei crame şi ai repere pentru comparaţie. Totodată reamintim că turistul este un client, care plateşte la poarta cît i se cere, numai să obţină ce inima-i pofteşte. Altfel, nu mai vine a doua oară şi povesteşte la toţi cum a fost.

În paralel cu excursiile de studii enologice la crame, s-a vizitat UASM din Chişinău, facultatea Horticultură şi anume la vinoteca şi muzeul din dotare, unde Colegii de la USAMV Cluj Napoca s-au iniţiat cu vinurile moldoveneşti, începuturile şi evoluţia Universităţii. În contextul colaborării inter universitare, dna profesor N.Pop, a prezentat studenţilor şi cadrelor didactice o prelegere despre istoria viticulturii şi vinului din România, care a fost interesantă ca subiect şi expunere, dar cel mai important foarte utilă şi necesară din punct de vedere profesional. Din nou îi mulţumim pentru efort şi amabilitate.

Excursia de studii enologice în Moldova nu ar fi fost completă, dacă nu se vizita şi „cuşniţa” viţei şi vinului dintre Prut şi Nistru, sau la ex Institutul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie. Universitarii au fost întîlniţi de dna Eugenia Soldatenco – secretar ştiinţific şi preluaţi, bineînţeles, de cel mai mare specialist dintre profesionişti dl Gh.Savin. Domnia sa frumos a omenit musafirii, dar se pare că mai mult soiurile de viţă, despre care povestea şi nu se obosea. Lăuda viitoarea generaţie de enologi, dar mai mult lăuda „viţa” sa, care a trecut-o în resursele genetice, ce trebuie păstrată cu toate celelalte comori naţionale "dinpreună". Şi are dl Savin dreptate, fiindcă viţa este o liană „înţeleaptă, ce ascultă de mintea omului, creşte unde vrea el, face strugurii cît chipul lui, culoarea care-i cere ochiul, aroma care-i spune nasul, dulceaţa pe potriva limbii lui şi celelalte bune care nici nu le poate lămuri, după care vine mustul gras şi se face vinul, dar nu oricare”, ci din cel cu personalitate individuală. Dreptate aveţi d-le Savin – vinuri cu personalitate – dar, mai adaug eu, admiratoarea vinului-de-codru „din căpşuna neagră”, dar numai cînd este băut de „semenii lui”personalitatea vinului „rămîne în picioare” şi aceasta trebuie să „toarne” în minte fiecare.

La sfîrşit, încă odată mulţumim d-nei profesor universitar Nastasia Pop, pentru toate eforturile depuse în organizarea excursiei de studii enologice şi grupului care au însoţit-o pentru interes profesional şi curaj de-a traversa Ţara în lung şi lat. Sperăm că fără detaliile scăpate din istoria unei crame, v-a plăcut ceea ce aţi văzut, în special vinurile moldoveneşti şi bomboanele de la „Bucuria”, iar fetele vă aşteaptă să mai reveniţi în Moldova de peste Prut.

Asea M. TIMUŞ, Dr.conf.univ., entomolog, USAM

Cricova 2.jpg

Purcari 1.jpg

Purcari 2.jpg

Purcari 3.jpg