Excesul de fructe poate contribui la cresterea in greutate si aparitia unor maladii

Totul își are o măsură, la fel și cu consumul fructelor care, pe lîngă multiplele beneficii, ascunde și un șir de defecte care afectează sănătatea noastră. Bogate în vitamine, dar nu numai, acestea conțin pe lîngă vitamine, acid și zahăr care, cu toate că e natural, nu și-a amînat efectele asupra organismului uman.

Deși este încurajat consumul zilnic de fructe proaspete, este destul de simplu să se facă abuz de ele, mai degrabă din punctul de vedere al controlului greutății decît al menținerii unei diete bogate în substanțe nutritive. Fructele proaspete conțin aproximativ 15-20 de calorii per 30 de grame. De exemplu, un măr de dimensiuni medii (aproximativ 200 grame) conține aproximativ 100 de calorii. "Am avut pacienți care spun că nu știu de ce nu pierd în greutate", a spus Brooke Schantz de la Loyola University Health System. "Apoi au spus că mănîncă fructe toată ziua. Sunt aproape întotdeauna șocați cînd le recomand să se uite la cantitatea de mîncare consumată, chiar dacă este sănătoasă."

Prea multe legume duc, paradoxal, la risc de boală cardio-vasculară, iar fructele în exces distrug dinții și deteriorează flora colonului. Nu în ultimul rînd, zahărul din fructe atacă dinţii, ca şi acidul din citrice. Spălatul pe dinţi imediat după consumarea unui pahar cu suc de portocale duce la pierderea unor mici cantităţi de smalţ, deoarece acesta este înmuiat de acid şi nu se întăreşte la loc decît după 30 de minute. Alimentația compusă în exclusivitate din vegetale face ca vezicula biliară să nu se mai contracte. Bila este lichidul secretat în mod continuu de ficat, care se stochează în vezicula biliară, de unde este eliberată cînd mîncăm grăsimi. În caz contrar, ne expunem riscului să apară calculi biliari, sau popular pietre la rinichi. Atît legumele cît și fructele fermentează, iar o cantitate necorespunzătoare produce balonări și dureri stomacale, precum și un scaun anormal. Excesul proteic și al zahărului din sînge pot afecta nivelul insulinei, echilibrul hormonal și produc o sensibilitate cardiovasculară. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă consumul rațional și combinațiile sănătoase, pe clase de fructe. Persoanele care au consumat mai mult de 74 de grame de fructoză zilnic şi-au sporit riscul de hipertensiune arterială cu 87%.

Specialiștii recomandă între două și șase fructe zilnic și cel mult șapte legume. În acest fel, organismul își va lua cantitatea de apă, zahăr și vitamine din alimentație pentru a se întări și revigora. Pe măsură ce se coc, unele fructe devin mai bogate în fructoză.

Mihaela Vrabie – Badia, student, USM