Ex-premier roman despre bombardarea Siriei: Spectacolul a fost jenant. Aveau nevoie trupele lui Assad de bombite chimice, in conditiile in care cucerisera deja localitatea respectiva?

Fostul prim-ministru al României Adrian Năstase a comentat pe blog atacul occidental din Siria din dimineaţa zilei de 14 Aprilie, spunînd că se îndoieşte de temeinicia motivaţiilor invocate de Washington şi ironizînd credulitatea şi ignoranţa marelui public care se lasă influenţat de internet.

„Spectacolul a fost jenant”, apreciază Adrian Năstase, care a fost și şef al diplomaţiei românești. „Lumea globalizată în care trăim se bazează tot mai mult pe existenţa „guşterilor” – indivizi care înghit pe nemestecate tot ce li se oferă că informaţie. Internetul îi ajută. De aceea nu mai au nevoie să judece singuri. Se alimentează cu like-uri. Votează în turmă cu lanternele  telefoanelor.

Să luăm exemplul bombardamentul din Siria. Aveau nevoie ruşii de încă un scandal cu „chimice”? Doar dacă sunt masochişti. Aveau nevoie trupele lui Assad de bombiţe chimice (au avut efect doar asupra a vreo 40 de persoane), în condiţiile în care cuceriseră deja localitatea respectivă? Doar dacă sunt idioţi. Poate că sunt. Sau dacă voiau să le creeze o problema ruşilor”, scrie Adrian Năstase.

„Spectacolul, oricum, a fost jenant. Au fost bombardate cîteva zone după ce li s-a spus ruşilor să nu fie prin preajmă”, consideră Năstase. El crede că Preşedintele Trump avea nevoie, pentru raţiuni interne, să arate „o încordare a muchilor cu ruşii”, în timp ce  francezii ar vrea să revină într-o zonă care a fost colonia lor după Primul Război Mondial.

„SUA, Marea Britanie şi Franţa? O nouă „coaliţie a binelui”? România face parte din ea? A fost consultată de partenerul strategic? (...) Este vorba de o intervenţie umanitară, pentru a declanşa un nou val de emigranţi sirieni spre Europa?” se întreabă Adrian Năstase. „Guşterii înghit orice”, conchide fostul premier.