Evolutie surprinzatoare in relatiile dintre Irak si Israel. Un inalt oficial de la Bagdad cere o ancheta imediata

Trei delegaţii din Irak au vizitat Israelul în ultimele luni şi s-au întîlnit cu oficiali ai acestui stat, o evoluţie surprinzătoare pentru relaţiile dintre cele două ţări rivale, transmite Luni dpa, potrivit agerpres. ‘Vedem în aceasta o evoluţie pozitivă şi o demonstraţie că putem şi ar trebui să stabilim un dialog bun cu vecinii noştri din regiune şi în particular cu Irak’, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe israelian, Emmanuel Nachshon, pentru agenţia germană, confirmînd relatările din presă despre vizitele respective. Irakul s-a numărat printre ţările arabe care au declarat război Israelului după fondarea acestui stat în 1948.

Potrivit publicaţiei Hadashot News, vizitele delegaţiilor irakiene, dintre care cea mai recentă s-a produs luna trecută, au fost învăluite în secret. În total, 15 irakieni influenţi, printre care lideri religioşi locali sunniţi şi şiiţi, s-au deplasat în Israel, unde s-au întîlnit cu oficiali, universitari şi experţi, şi au vizitat Memorialul Yad Vashem al Holocaustului.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit în mod repetat despre dezvoltarea de relaţii de culise cu ţări arabe, cu care, în marea lor majoritate, Israelul nu întreţine legături diplomatice. În Octombrie, Netanyahu a întreprins prima vizită din 1996 a unui premier israelian în Oman, unde s-a întîlnit cu sultanul Qaboos Bin Said.

Reacţionînd la informaţiile privind vizitele unor delegaţii irakiene în Israel, vicepreşedintele Parlamentului irakian, Hassan Karim al-Kaabi, a cerut Ministerului de Externe să desfăşoare o anchetă. Comisia pentru relaţii externe a Parlamentului a fost mandatată ‘să descopere numele oficialilor care au vizitat teritoriul ocupat, mai ales ale celor din Parlament’, a declarat Hassan Karim al-Kaabi.

‘Deplasarea într-un teritoriu ocupat este o linie roşie şi un subiect sensibil pentru musulmanii din toată lumea’, a subliniat vicepreşedintele Legislativului de la Bagdad, într-un comunicat citat de dpa.