EVIDENŢELE BRUTALE ALE UNEI ÎNTREVEDERI

Filat îl va sprijini electoral pe Băsescu sau PDL, ai cărui europarlamentari au contribuit decisiv la eliminarea vizelor pentru moldoveni?

Autor: Mihai CONŢIU

Marţi, 15 Aprilie, Vlad Filat, preşedintele PLDM, a făcut o vizită fulger la Bucureşti, unde, pe parcursul a vreo două ore, s-a întreţinut cu preşedintele României Traian Băsescu. Care a fost rostul acestei vizite? Filat să fi fost cel care a solicitat această întrevedere? Este greu de crezut! Ţinînd seamă de o complexitate de împrejurări, dar despre care vom evita să le invocăm, sîntem tentaţi să credem că Băsescu este cel care l-a convocat pe Filat.

Fireşte că toate concluziile ce vor urma au caracter speculativ, însă o serie de evidenţe ne îndreptăţesc să credem că nu sîntem departe de adevăr. Jurnalistul Petru Bogatu, în binecunoscutu-i stil hiperlivresc, ermetic şi cu pretenţii de sentinţe docte, dă acestei întrevederi o aură enigmatică, de proporţii intergalactice. Fără nici o urmă de intenţie polemică, noi credem că vizita lui Filat la Bucureşti are conotaţii pragmatice ce ţin de aspectul brut al viitoarelor alegeri europarlamentare.

Indiferent de calitatea lui Iurie Leancă de subaltern docil al lui Filat pe linie de partid şi nu numai, dacă ar fi fost vorba despre chestiuni de stat ce ţin de prezentul şi viitorul R. Moldova în contextul crizei din Ucraina, preşedintele român, conform protocolului, s-ar fi întîlnit cu premierul actual sau preşedintele ţării.

După ce o serie de politicieni fideli lui Băsescu au părăsit Partidul Democrat Liberal (PDL), Băsescu, prin interpuşi, şi-a creat Partidul Mişcarea Populară. Prin această mutare, partidul nou creat şi-a pierdut şi calitatea de membru al Partidului Popular European, forţa politică dominantă în Parlamentul European şi, prin urmare, în UE. În acest context, PDL din România continuă să aibă o prezenţă activă şi eficientă în Parlamentul European. Mai mult decît atît, euro-deputatul Marian-Jean Marinescu este vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni, fiind desemnat şi europarlamentarul anului la categoria „Cercetare şi inovare”, în cadrul galei anuale a „MEP Awards”, organizată de revista The Parliament.

Politicienii din R. Moldova şi moldovenii informaţi ştiu prea bine că nu Băsescu, ci euro-parlamentarii PDL Marian-Jean Marinescu şi Monica Macovei au avut un rol decisiv în liberalizarea regimului de vize în UE pentru moldoveni. Tot iniţiativelor şi proiectelor acestor euro-deputaţi se datorează şi semnarea, în curînd, a Acordului de Asociere cu UE a R. Moldova. Toate acestea sînt realizări care se văd şi se simt.

Băsescu ştie prea bine acest lucru şi are suficiente motive să se simtă surclasat, mai ales că cei doi euro-deputaţi, inclusiv Theodor Stolojan, au vizitat R. Moldova în mai multe rînduri pentru informări la faţa locului şi dialoguri pro-integrare cu oficialii moldoveni. În fond, Băsescu nu le-a oferit moldovenilor decît o retorică stearpă.

Chestiunea privind acordarea cetăţeniei române pentru moldoveni a devenit caducă, bursele româneşti oferite elevilor şi studenţilor moldoveni nu sînt invenţia şi nici iniţiativa lui Băsescu, acest sistem fiind demarat încă din 1990, iar cele 100 de milioane de euro promise R. Moldova acum patru ani au rămas ca şi atunci – doar o promisiune. Şi minciuna este o vorbă, nu? Nici cu gazoductul Iaşi-Ungheni nu se poate lăuda, iar asta pentru simplul motiv că este atribuţia Guvernului României, nu a Preşedinţiei. Şi nici nu se ştie cînd va fi gata. Gazprom-ul ştie.

Euro-parlamentarele bat la uşă, iar Băsescu îi redescoperă pe moldoveni

Alegerile euro-parlamentare bat deja la uşă, iar Băsescu este disperat să obţină pentru partidul lui de familie, Partidul Mişcarea Populară, cîteva mandate în Parlamentul European. În acest scop, el a declanşat mai de mult bătălia pentru obţinerea celor 10-12 mii de voturi ale moldovenilor, voturi din cauza cărora România a fost blestemată cu cel de-al doilea său mandat de preşedinte.

Surprize, însă, sînt de aşteptat. Băsescu nu-i cunoaşte pe moldoveni şi s-ar putea pomeni cu o prezenţă infimă la urnele de votare. Bănuim acest lucru deoarece moldovenii au scăpat de şantajul-cumpărare a voturilor în schimbul cetăţeniei române. Este previzibil că acum vor merge la vot şi „vor avea buletine votate” trei categorii de moldoveni cu cetăţenie română, iar aceste sînt:

  1. Cei conştienţi, responsabili, care-i vor vota pe acei candidaţi români care au făcut efectiv ceva concret pentru R. Moldova în Parlamentul European.
  2. Cei care vor fi mituiţi electoral, cu bani sau alte beneficii, de către partidele din care fac parte candidaţii.
  3. Vor exista în urnele de votare buletine ştampilate ale unor moldoveni care nici nu participă la vot, aşa cum s-a întîmplat şi la alegerile precedente din România.

Referindu-ne la acest ultim punct, trebuie să vă spunem că Băsescu are la dispoziţie baza de date a tuturor studenţilor şi a altor categorii de moldoveni cu cetăţenie română. La alegerile trecute, o cunoştinţă de-a noastră, care nici nu-i fusese încă aprobată cetăţenia română, dar avea actele depuse, a descoperit că votase într-un judeţ din România pentru Băsescu, deşi nu participase niciodată la vreun scrutin electoral. Nu, nu este vorba despre vreo confuzie, iar asta pentru că şi-a identificat toate datele ei personale.

Tot pentru a-i seduce, a-i păcăli, în fond, pe alegătorii moldoveni, Băsescu l-a numit preşedinte provizoriu al partidului său de familie, Partidul Mişcarea Populară, pe ucraineano-românul Eugen Tomac. Îşi imaginează că îi va sensibiliza altfel pe moldoveni, Tomac putînd fi perceput ca un moldovean din „diaspora ucraineană”.

Filat, într-o posibilă dilemă?

Faţă de cele spuse pînă acum, întrevederea dintre Filat şi Băsescu de la Palatul Cotroceni poate fi privită serios şi din acest unghi. Cînd este vorba despre Băsescu, nimic nu este enigmatic, ci mai degrabă brutal. Mecanismul diabolic de stat pe care-l controlează va fi demolat în Toamnă, cînd Băsescu este posibil să schimbe Palatul Cotroceni cu o celulă de închisoare, alături de Adrian Năstase.

Acum el nu mai poate fi o garanţie politică de perspectivă pentru absolut nici un politician moldovean. Aceeaşi europeni sau americani, care l-au sprijinit ori i-au admis lupta lui împotriva poporului român după ce a fost demis cu voturi majoritare, vor jubila şi vor lăuda justiţia română cînd îl va înfunda pe Băsescu.

Acum Băsescu, cel mult, poate să şantajeze pe oricine, dacă are cu ce. Nimic mai mult! În contextul abordat, putem intui că Vlad Filat s-ar afla într-o dilemă – să sprijine efectiv campania electorală pentru Parlamentul European a partidului lui Băsescu sau să se alieze cu PDL, partid ai cărui euro-parlamentari au dus la îndeplinire proiectul pro-european asumat integral de către PLDM?!

Logic, partidul condus de Filat ar trebui să-i sprijine pe candidaţii români ai PDL, iar asta pentru că, în primul rînd, ambele formaţiuni fac parte din aceeaşi familie politică europeană – Partidul Popular European. Nu ştim cît de cordiale sînt relaţiile lui Filat cu Băsescu şi cu europarlamentarii PDL Marian-Jean Marinescu, Monica Macovei şi Theodor Stolojan, dar în cazul dat nu acestea trebuie să primeze, ci modul concret în care fiecare dintre aceştia au pledat pentru interesul naţional al R. Moldova în Parlamentul European.

Declaraţiile politice sterile ale lui Băsescu, uneori chiar destabilizatoare, pălesc în faţa acţiunilor concrete întreprinse de euro-parlamentarii amintiţi în parcursul pro-european al R. Moldova. De partea cui se va plasa PLDM şi Filat? Depinde de ce va decide Petru Bogatu? Dar dacă intervin ferm Nicolae Negru şi Anatol Ţăranu? Nu-i aşa că se modifică substanţial componenţa viitorului Parlament european? Vedeţi că politica europeană, din nou, depinde de Chişinău?