EVALUAREA CHELTUIELILOR PUBLICE SI RESPONSABILITATII FINANCIARE

Recent, Ministerul Finanţelor în comun cu Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat Evaluarea Cheltuielilor Publice şi Responsabilităţii Financiare (CPRF) pentru anul 2015.

Această evaluare CPRF este a 4-a la număr realizată în Republica Moldova, celelalte fiind întreprinse în anii 2006, 2008 şi 2011. Principalul scop al acestui exerciţiu este de a evalua progresele înregistrate de către autorităţile Republicii Moldova în procesul de îmbunătăţire a gestionării resurselor publice şi creştere a transparenţei procesului bugetar.

Studiul va examina domenii precum politica bazată pe bugetare, previzibilitatea şi controlul executării bugetului, contabilitatea, înregistrarea şi raportarea, controlul şi auditul extern, precum şi transparenţa bugetară. CPRF este un instrument de referinţă internaţional, care a fost lansat în 2001 de către Comisia Europeană, Banca Mondială, FMI, Departamentul Regatului Unit pentru Dezvoltare Internaţională (DFID), Franţa, Norvegia şi Elveţia.

Obiectivul acestui instrument este de a evalua starea cheltuielilor publice din ţară, sistemele de achiziţii publice şi responsabilitatea financiară, precum şi de a implementa o serie de activităţi de reformă şi consolidare a capacităţilor într-o secvenţă logică.

Raportul final, care se va baza pe o autoevaluare efectuată de către autorităţile moldoveneşti, se aşteaptă să fie furnizat în luna noiembrie a anului 2015.