EUROPOL: ESTE PREMATUR SA SE FACA SPECULATII CU PRIVIRE LA AUTORII ATACURILOR CIBERNETICE

Oficiul european de poliție (Europol) a dat asigurări, marți, că este prematur pentru a face speculații cu privire la autorii atacurilor cibernetice la nivel mondial, după ce specialiștii în securitate informatică au descoperit o potențială legătură cu Coreea de Nord, informează AFP.

«Sîntem deschiși să anchetăm pe toate planurile, însă nu facem speculații și nu putem confirma această legătură. Este prea devreme pentru a susține ceva», a declarat pentru AFP purtătorul de cuvînt al Europol, Jan Op Gen Oorth.

Neel Nehta, informatician la Google, a postat online coduri informatice care dezvăluiau anumite similarități între virusul WannaCry, care a afectat zeci de mii de companii și administrații în 150 de țări, ci o altă serie de atacuri cibernetice atribuite Coreii de Nord.

Experți au conchis imediat că acești indici, chiar dacă nu sînt complet concludenți, demonstrează că Phenianul se află în spatele acestui atac informatic, considerat fără precedent de Europol.

«Aceasta ar putea veni de oriunde, din orice țară», a precizat Jan Op Gen Oorth. «Investigația este în curs», a adăugat el.

Europol a făcut bilanțul privind numărul de ordinatoare afectate în întreaga lume: cel al adreselor IP afectate era de aproape 165.000 marți dimineața, ceea ce reprezintă o scădere cu 38% în raport cu cele 226.800 de adrese afectate duminică.

Acest atac informatic nerevendicat a fost lansat via un malware supranumit WannaCry, care blochează fișierele utilizatorilor și îi forțează să plătească o sumă de bani - 300 de dolari (275 de euro) - pentru a redobîndi accesul.

Circa 243 de plăți au fost efectuate de victime, totalizînd aproape 63.000 de dolari (57.000 de euro), raportează Europol, instituție cu sediul la Haga.

Sursa: Agerpres