EUROPENII CONSIDERA CA SUA, NU RUSIA, INFLUENTEAZA ALEGERILE DIN ALTE TARI

De această părere sînt 43 la sută dintre francezi și tot atîția polonezi, 41 la sută dintre germani și o treime dintre cei chestionați în Marea Britanie (33%)

Potrivit datelor unui sondaj recent, o bună parte dintre europeni consideră că anume SUA influențează procesele electorale din alte țări, dar nu Rusia.

De această părere sînt 43 la sută dintre francezi și tot atîția polonezi, 41 la sută dintre germani și o treime dintre cei chestionați în Marea Britanie (33%)

Pe de altă parte, mai puțin de o treime din locuitorii Europei continentale sînt de părerea că în alegeri se amestecă Rusia — 29% dintre polonezi, 28% dintre germani, 27% dintre francezi. Iar în Marea Britanie această opinie este împărtășită de aproximativ o cincime dintre respondenți (21%).

Totodată, în Marea Britanie este cel mai mare procentul celor ce consideră că Uniunea Europeană intervine în procesele electorale din alte țări: opinia respectivă este împărtășită de 18 la sută dintre britanici, în timp ce în Franța aceasta este susținută de 8% dintre respondenți, în Germania de 10%, iar în Polonia — de 12%.

Este curios faptul că, în toate țările, despre amestecul SUA în alegeri vorbesc cel mai frecvent tinerii (de pînă la 35 de ani) și persoanele cu studii superioare. De menționat că în Germania și Polonia au răspuns astfel mai mult de jumătate dintre tineri (55 și, respectiv, 51 de procente). Printre persoanele cu studii superioare această opinie este împărtășită de 53% dintre polonezi, 47% dintre germani, 46% procente dintre francezi și 34% dintre britanici.

Sondajul a fost realizat pentru Sputnik de compania Ifop, în perioada 20 — 27 septembrie 2017, în Franța, Germania, Marea Britanie și Polonia. La întrebarea „Dacă luăm în calcul influența politică și economică, precum și posibilitățile serviciilor speciale, care țară, în opinia Dvs., influențează asupra alegerilor din alte țări?", au răspuns 3228 de respondenți cu vîrsta de peste 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vîrstă, geografie. Marja de eroare în total pe țară constituie +/- 3,1%, cu o probabilitate a încrederii de 95%.

 

Despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia).

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Parteneri ai proiectului sînt cunoscutele companii de cercetare „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii francize care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik. Opinii sînt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA, în cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sursa: sputnik.md