EUROPARLAMENTARELE, PRILEJ DE ZARVA UNIONISTA IN R. MOLDOVA

Voturile moldovenilor, cărţile de joc cu care Băsescu vrea să trişeze iarăşi

Alegerile eurodeputaţilor pe circumscripţii naţionale pentru viitoarea componenţă a Parlamentului European (PE) se vor desfăşura în perioada 23-26 Mai. În România, alegerile vor avea loc în ziua de 26 Mai. Potrivit tuturor sondajelor de opinie credibile, Partidul Mişcarea Populară, pe listele căruia candidează pentru un post de eurodeputat şi ex-preşedintele român Traian Băsescu, nu are nici o şansă ca să treacă pragul electoral. Din acest motiv, rodatul şi vicleanul politician Băsescu s-a întors, iarăşi, cu faţa spre „moldovenii lui”, ca să le ceară voturile, în schimbul „unirii Republicii Moldova cu România”. Şi, drept consecinţă, aducerea teritoriului acestei ţări în componenţa UE. În acest context, Duminică, 14 Aprilie, a făcut o vizită electorală la Chişinău, cu tot tam-tamul caracteristic lui. Cînd e vorba despre securitatea propriei persoane şi de viitorul lui, Băsescu este teribil de bun „vizionar”. Am tot scris încă de cînd s-a îndrăgostit nebuneşte de „Basarabia lui românească”, în cel de-al doilea mandat prezidenţial, cînd anticipa deja necesitatea de perspectivă a „voturilor basarabenilor”. Atît de excitat vorbea şi vorbeşte şi acum despre necesitatea unirii celor două ţări, despre meritele lui în acordarea de cetăţenii româneşti pentru moldoveni, încît bieţii moldoveni de aici, naivi, exaltaţi ori unionişti de bună credinţă, credeau şi sînt convinşi şi acum că broboanele de sudoare de pe faţa lui Băsescu sînt coşuri de adolescent îndrăgostit şi nededat încă dezmăţului carnal.

Nefiind prima dată cînd îi seduce electoral pe moldoveni, grijuliu faţă de rîvnita calitate de europarlamentar, Băsescu apelează din nou la cărţile lui preferate de joc pentru a trişa, ca de obicei, politic – voturile moldovenilor cu cetăţenie română, neuitînd să precizeze că e vorba de circa un milion. Aşa cum a mai făcut-o în trecut, fostul preşedinte român, făcînd-o pe şmecheraşul simpatic, le transmite, în subtext, virtualilor lui alegători moldoveni cam asta: „Băi, nu fiţi bulangii, daţi-mi şi voi voturile astea în schimbul cetăţeniei române pe care v-am oferit-o!” În realitate, de fapt, Băsescu ar trebui să se ducă prin toate cele patru zări ale UE ca să ceară aceste voturi. Cam toţi cei cărora „le-a oferit el cetăţenie română” sînt de găsit doar pe acolo, căci de aceea au vrut paşaport românesc, să mănînce o pîine bună prin ţările europene dezvoltate, nu pentru că s-ar simţi sau ar fi români cu adevărat, „în suflet şi simţire”. Băsescu însă ştie că au mai rămas cîţiva şi pe aici şi vrea să-i mobilizeze excitîndu-le incontrolabile, iraţionale himere unioniste şi de integrare europeană la cacealma. Numai că în rîndul trecut Băsescu vorbea de peste 500 de mii de moldoveni cu cetăţenie română, iar acum zice că sînt deja peste 1 milion. În ultimii patru ani statul român a acordat încă jumătate de milion de cetăţenii moldovenilor?

După rezultatul alegerilor parlamentare din 24 Februarie, doar un politician cu şorici şi nu cu epidermă mai poate flutura steaguri unioniste în Republica Moldova. Nu este şi cazul lui Băsescu, care ştie prea bine cît de facil îi poate fraieri, mobiliza şi îndoctrina cu false idealuri pe unii moldovenii dornici să exulte la orice iniţiativă publică de import în „ţara cenuşie a lui Plahotniuc”. Nici cei mai vîrstnici, nici cei tineri nu sînt dispuşi să facă măcar o statistică elementară ca să înţeleagă ce afacere murdară, păgubitoare şi profitabilă doar pentru unii este unionismul. Este suficient să rememorăm cîţi au tot mototolit politic unionismul din 1991 şi pînă astăzi. Hadîrcă, Ghimpu, Dabija, Roşca, Matei, Chirtoacă, Pavlicenco etc., etc. Pe lîngă cei noi tineri răsăriţi mai tîrziu, „bătrînii” anilor ’90 continuă s-o facă şi astăzi pe Marii Înţelepţi al Unirii, cu voie de la noul lor lider spiritual-material neformal Plahotniuc.

Dacă în 1991, printr-un concurs excepţional de împrejurări, se putea face totuşi unirea celor două ţări, astăzi este imposibil. După cum singur recunoaşte şi Băsescu, această unire nu va fi cu putinţă nici în interiorul UE în următorii 50 de ani. „R. Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani, ca stat, să adere la UE. Numai unirea cu România va duce R. Moldova în UE și numai prezența în UE scoate țara din zona gri”. „Misiunea pe care ne-o asumăm ca europarlamentari este să contribuim, de la Bruxelles, la procesul de reunificare a țării. Se va face unirea prin procesul de acordare a cetățeniei. Am fost isteți noi, ne-am gîndit bine”, consideră Traian Băsescu.

„Isteţimea” îl împiedică pe Băsescu să fie sincer, să recunoască faptul că chestiunea acordării cetăţeniei a fost, în primul rînd, o afacere bănoasă reciproc avantajoasă – moldovenii plăteau cu bani buni ca să-şi obţină paşaport românesc pentru a-şi lua lumea în cap, funcţionarii şi oficialii români şi-au făcut buzunarele doldora cu banii oferiţi drept mită pentru acordarea cetăţeniei în regim de urgenţă sau prin eludarea unor proceduri legale. Nu intru în detalii pentru că am tot scris documentat despre asta, au fost şi anchete etc.

Tot „isteţimea” îl împiedică pe Băsescu să recunoască onest că acum unirea este imposibilă pentru că: în ultimii peste 28 de ani Republica Moldova a devenit un Stat cu o identitate proprie; populaţiile celor două ţări nu pot interfera pînă la o autoidentificare comună; moldovenii, în fond, tradiţional, parcă sînt mai apropiaţi de ruşi decît de români; au intervenit prea mulţi factori majori care nu mai pot concepe nici în perspectivă destructurarea Statului Republica Moldova şi diluarea lui într-o zonă geografică periferică a României; că nu doar România, ci şi alte ţări puternice văd în această ţară un posibil Stat-graniţă ori Stat neutru de echilibru regional geostrategic etc.

Suplimentar momelelor electorale unioniste şi euro-integraţioniste, printre altele, Băsescu s-a referit şi la situaţia actuală de aici în care este vorba despre posibile alianţe de formare a unei majorităţi parlamentare şi a Guvernului: „Nu poți să lași după alegeri o țară fără un Guvern. Cei care vorbesc despre alegeri anticipate..., rezultatele ar fi aceleași. Dacă ar intra și blocul partidelor unioniste, ar diminua de la ACUM, dar tot acolo ar fi ca procent. Ce e mai rău – să-l perpetuezi pe Plahotniuc la Putere sau să fii cu socialiștii? Eu l-aș trece în opoziție pe Plahotniuc și aș face coaliție cu socialiștii, ca să îl înlătur pe Plahotniuc și să nu-i permit lui Dodon să ducă Republica Moldova în brațele lui Putin. Nu este un sfat, pur și simplu așa aș face eu”, a declarat Traian Băsescu.

Băsescu s-a exprimat aproape eufemistic cînd a vorbit despre şansa de a-l trece în opoziţie pe Plahotniuc, căci, în realitate, opoziţia în care ar putea fi trecut poate să semene cu cea a lui Filat, dacă nu şi mai rău. Mă gîndesc aici la „uzurparea Puterii de Stat”. Cît priveşte sugestia privind „împiedicare lui Dodon de a duce Republica Moldova în brațele lui Putin”, asta pare mai curînd o ranchiună personală răzbunătoare a lui Băsescu pentru că i s-a retras, atenţie!, cetăţenia pe care a cerut-o şi a obţinut-o de la un Stat a cărui viabilitate nu o recunoaşte şi vrea să-l desfiinţeze prin unirea cu România”. Cum să duci această ţară în braţele lui Putin – pe deasupra Ucrainei fără drept de survol sau prin tunel subteran, anulînd Constituţia şi desfiinţînd Parlamentul?

Acum nu ne rămîne decît să privim cu amuzament noul tip de dans unionist pînă pe data de 26 Mai, să aflăm dacă Băsescu va primi suficiente cărţi (voturi) ca să trişeze iarăşi la, probabil, ultimul lui joc politic şi, mai apoi, să ne reunim şi noi, iarăşi, ca şi pînă acum, la aceleaşi hramuri şi Paştele Blajinilor!

Mihai CONŢIU