EUROPARLAMENTARELE DIN ROMANIA SI MOLDOVENII „UNIONISTI”

Moldovenii, mai mult decît „olecuţică” altfel decît adevărata diasporă

Dacă în România analiştii şi comentatorii politici au analizat alegerile europarlamentare cu realism, emiţînd şi predicţii raţionale, în Republica Moldova, aşa cum era şi de aşteptat, chestiunea stă mai mult decît „olecuţică” altfel. Rezultatele sînt deja cunoscute – românii din ţară şi cei din diaspora au sancţionat drastic guvernarea coruptă din România, care încă este compusă din PSD majoritar, ALDE, UDMR şi minorităţile naţionale. Scorul electoral ar fi fost şi mai avantajos pentru PNL şi USR-PLUS dacă guvernanţii de la Bucureşti nu ar fi blocat accesul diasporei la vot. Electoratul instruit, conştient şi informat din diaspora occidentală a votat covîrşitor pentru USR-PLUS (circa 43%) şi pentru PNL (circa 31%). Restul partidelor – în subsolul preferinţelor. În ţară, PNL s-a plasat înaintea USR-PLUS.

Aceste alegeri europarlamentare au anunţat o revoluţie politico-electorală autentică pentru România. De acum încolo, politicienii corupţi din România încep să simtă că le fuge pămîntul de sub picioare, iar asta pentru că diaspora occidentală educată şi conştientă a decis să se implice electoral ca să facă din România o „ţară ca afară”, adică o ţară civilizată. Dacă revoluţia noastră din Decembrie 1989 a fost înăbuşită în sînge de către cei care conduc încă şi acum România, copiii noştri din ţară şi mai ales cei din diaspora s-au decis să ne răzbune paşnic, dar cu furie reţinută şi îndîrjire – să-i înlăture de la Putere prin puterea votului!

În Republica Moldova, aşa cum spuneam la început, chestiunea stă mai mult decît puţintel altfel. Tinerii sau mai puţin tinerii de aici nu seamănă deloc cu diaspora românească din Occident, fie şi prin aceea că ei nu sînt diasporă deoarece au propria lor ţară şi, în plus, au un simplu paşaport românesc bun de călătorii libere în Europa, unii. Moldovenii de aici care deţin paşapoarte româneşti au votat într-un număr de 37.888. Spre deosebire de diaspora occidentală „mai altfel informată”, doar 3.554 de „moldo-români” de aici au votat pentru USR-PLUS. Ceva mai aproape fiind de opţiunile electorale din România, iar asta şi datorită „propagandei electorale mai la îndemînă”, cei de aici au votat pentru PNL într-un număr de 13.494. Adevăratul cîştigător pe toate fronturile aici nu a fost PNL, ci Traian Băsescu, care iarăşi le-a tras-o moldovenilor care cred în gargara lui unionistă, de la care şi-a procurat 10.951 de voturi. Fără aceste voturi, nu mai pupa Băsescu Parlamentul European (PE), chiar dacă a fost contrat electoral de către altă sperietoare unionistă, George Simion, care şi-a cules 2.120 de voturi naive.

Cîteva concluzii. Românii din diaspora occidentală au votat majoritar în favoarea unei Românii viitoare total eliberată de molima comunist-ceauşistă coruptă şi progeniturile ei, o România care trebuie condusă şi administrată de tineri vizionari.

Moldovenii cu paşaport românesc de aici au altă percepţie privitoare la cum trebuie să arate România viitoare.

Cei care au votat PNL, nu au votat pentru unirea celor două ţări. PNL nu a avut mesaj unionist. Ei au votat astfel, în subsidiar, indirect, împotriva guvernării corupte de la Chişinău, înfrăţită politic şi nu doar atît cu guvernanţii penali de la Bucureşti.

10.951 de moldoveni, însă, au votat pentru partidul unionist al lui Băsescu, Partidul Mişcarea Populară. 10.951 au reuşit să trimită în PE doar doi deputaţi – pe Băsescu şi pe Eugen Tomac –, iar asta pentru că le-a promis că se vor lupta la Bruxelles pentru unirea celor două ţări. Alta-i că moldovenii unionişti habar nu au că chestiunile astea nu se discută în PE. Mai multe servicii au făcut Republicii Moldova alţi eurodeputaţi români, care nu sînt unionişti, dar care s-au luptat pentru libera circulaţie a moldovenilor în Europa, pentru semnarea celor două Acorduri, pentru instaurarea Statului de drept, Justiţie liberă, protecţia cetăţeanului etc. Nu dau nume, mulţi îi ştiu, dar sînt sigur că se vor lupta pentru moldoveni în continuare mai mult decît o pot face „unioniştii” Băsescu şi Tomac.

Tot în acest context de opţiune electorală, unioniştii moldoveni l-au trimis în PE pe Tomac, care promite unirea celor două ţări. Logic ar fi ca Tomac, moldovean din Ucraina fiind, dacă ar fi sincer şi demn, să se lupte exclusiv pentru drepturile românilor din Ucraina, pentru aceia din Basarabia de Sud şi Bucovina de Nord, ţinuturi româneşti care n-au aparţinut niciodată istoric Ucrainei. Pentru unirea României cu aceia trebuie să lupte Tomac!

Mihai CONŢIU

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40