EUROPA, INCAPABILA SA INCHIDA ”ITINERARUL LIBIAN”

În cadrul întrunirii de la Roma din 19 martie, 2017, a liderilor europeni și ai Africii de Nord s-a examinat o singură chestiune: blocarea așa-zisului ”itinerar libian”. În prezent anume prin Libia vin cei mai mulți emigranți în Europa, după ce UE a încheiat un acord cu Turcia și a blocat ”cărarea balcanică”. Inițiatorul întrunirii de la Roma a fost chiar Italia - țara care suferă cel mai mult din cauza noului val de emigranți ilegali. Însă, din păcate, participanții la summit nu au reușit să elaboreze o soluție.

Pe agenda zilei era o singură problemă – semnarea unui acord cu Libia, care ar presupune blocarea emigrației. Documentul urma să fie semnat după acelaș principiu ca și cu Turcia: bani în schimbul închiderii frontierei. Însă guvernul libian nu are posibilitățile lui Erdogan. Apare întrebarea logică: va putea executivul libian să controleze litoralul libian, care se întinde pe o distanță de 1770 kilometri? Deși Guvernul libian este recunoscut pe plan internațional, împuternicirile lui nu merg mai departe de capitala Tripoli, restul teritoriului fiind controlat de grupări armate. Cu cine să te înțelegi în situația respectivă?!

În pofida acestor circumstanțe, Guvernul libian cere să i se pună la dispoziție 10 vase mariitime, 10 luntri cu motor, 4 elicoptere și 24 de luntri gonflabile, mai multe mașini, ambulanțe, scafandri și telefoane mobile. Dar, cel mai important e că în afara acestor lucruri, Tripoli cere europenilor 800 milioane de euro doar ca avans pentru a semna Acordul asupra emigrației ilegale. UE este gata să ofere doar 200 milioane de euro.

Potrivit condițiilor Acordului, guvernul de la Tripoli ar urma să ia sub control tot litoralul Libiei, dar și frontierele de Sud. Această sarcină era doar în puterile lui Muammar Qaddafi, care dispunea de un potențial financiar și militar suficient. După asasinarea lui, Djamaheria s-a scindat în zeci de formațiuni feodalo-banditești, inclusiv statul islamic, și nu mai poate fi nimeni responsabil de emigrări. Sau poate că nu vrea, pentru ;i că contrabanda cu ”marfa vie ” aduce venituri colosale clanurilor locale. Iar planurile UE privind stoparea imigrării denotă o incapacitate totală de a înțelege și soluționa problema.

După inosmi.ru