EURONEWS: MII DE PERSOANE LA PROTESTELE PENTRU REFORMA CLASEI POLITICE DIN ROMÂNIA

Demisia surprinzătoare a premierului român Victor Ponta, după tragedia de săptămîna trecută de la clubul Colectiv din București, a redus foarte puțin furia protestatarilor din capitala României, comentează joi canalul de televiziune Euronews.

Pentru a doua seară consecutiv, mii de oameni au ieșit în stradă miercuri pentru a cere alegeri anticipate și stoparea corupției.

«Este absolut nevoie de schimbare și trebuie ca această nouă generație să aibă un cuvînt de spus și să își arate inteligența», a afirmat o tînără participantă la miting.

Moartea a 32 de persoane într-un incendiu izbucnit vineri noaptea la un club din București, incident pus pe seama corupției din rîndul oficialilor, pare să fi alimentat furia publică împotriva clasei politice din România, apreciază canalul de televiziune citat.

«Așteptările mele nu sînt atît de mari pentru că de data asta sînt realist. Nu poți schimba o clasă politică peste noapte. Dar este un semnal puternic pentru clasa politică pentru a schimba ceva în obiceiurile și în organizarea sa», a declarat un jurnalist care a luat parte la evenimentele din 1989 din România.

«Majoritatea oamenilor de aici (participanți la proteste, n.r.) - tineri din mediul urban, cu studii, oameni din clasa de mijloc - au o profundă lipsă de încredere în principalele media, în special în canalele TV. Acestea sînt considerate o parte a problemei. Ele sînt prelungirile în media ale afacerilor caracterizate de corupție și nu pot fi credibile», este de părere un alt jurnalist român.

Potrivit unei alte relatări a Euronews, «în cele din urmă românii au mobilizat masa critică pentru a cere asumarea responsabilității pentru corupție». «Ei și-au exprimat furia pe rețelele de socializare online pe hashtagul #CorupțiaUcide. Corupția s-a infiltrat în politica românească, cuprinzînd abuzul în serviciu, mita și conflictul de interese. Legile sînt ignorate sau nu sînt puse în aplicare», adaugă sursa citată.

Efectul rețelelor de socializare online se amplifică. Postările Euronews de pe Facebook și Twitter referitoare la demisia premierului român au fost redistribuite și multiplicate de mii de ori în numai cîteva minute.

«Anul trecut, Direcția Națională Anticorupție (creată în 2002), a dus la condamnarea a peste 1.000 de politicieni, oameni de afaceri, judecători și procurori, dar mulți au primit pedepse cu suspendare. României i s-a spus că aderarea sa la Uniunea Europeană din 2007 poate fi amînată dacă țara nu reușește să facă progrese. Timp de cîțiva ani Bucureștiul a accelerat reformele. În prezent, conduita corectă, competența, independența judiciară și integritatea la toate nivelurile sînt dorite de opinia publică. Tragedia de la clubul Colectiv este un punct de cotitură, periculos de ignorat de către politicienii români», conchide canalul de televiziune paneuropean.

Sursa: Agerpres