EURO 2020. DANEMARCA – FINLANDA 0-1

Prima victorie din istoria finlandezilor la un turneu final a fost umbrită de un moment care a făcut diferența între viață și moarte.

Ceea ce trebuia să reprezinte o sărbătoare fotbalistică a fost aproape să se transforme într-o tragedie. Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren fără să fie atins de nimeni, dar conștient fiind de gravitatea situației, căpitanul Simon Kjaer a sărit imediat în ajutorul colegului său pînă la intervenția echipei medicale, de asemenea de apreciat pentru intervenția promptă și eforturile depuse minute în șir de a îl ține în viață. Jucătorii danezi s-au adunat imediat în jurul lui Eriksen în încercarea de a acoperi imaginile șocante, dar lacrimile unor bărbați în toată firea i-au dat de gol. Inclusiv soția jucătorului a coborît din tribune în disperarea de a afla detalii despre starea sa.

După aproape două ore în care telefoanele au sunat de la stadion la spital și la sediul UEFA, au venit veștile că Eriksen este conștient și chiar că ar fi transmis încurajări pentru coechipierii săi în continuarea meciului. La revenirea pe teren, jucătorii finlandezi au fost întîmpinați în aplauze de un stadion aproape plin, iar ei la rîndul lor au repetat gestul la apariția jucătorilor danezi. Meciul s-a reluat din minutul 42, dar danezii au acuzat șocul la care tocmai fuseseră martori și nu au reușit să cîștige partida în cinstea lui Eriksen. Mai mult decît atît, imediat după primirea golului, primul om din șirul lung de persoane care au contribuit la salvarea vieții lui Eriksen a cerut schimbarea la un sfert de oră de la revenirea pe teren pentru că nu își mai putea concentra atenția la un simplu meci de fotbal, în condițiile în care prietenul său ducea o altă luptă pe un pat de spital.

Unicul gol al meciului a fost marcat în minutul 60 de jucătorul lui Union Berlin, Joel Pohjanpalo, pentru prima victorie finlandeză la un turneu final. Mingea trimisă cu capul pe centrul porții a fost fix pe direcția lui Kasper Schmeichel, dar portarul danez nu a reușit să blocheze lovitura. Probabil în alte condiții Kasper s-ar fi descurcat mai bine, dar după momentele la care tocmai a fost martor nu i poate reproșa nimic. Nici lui Hojberg nu i s-ar putea reproșa execuția foarte slabă la penalty-ul ratat în minutul 74 pentru că azi, după minutul 40 al partidei, meciul a fost unul pentru viață și mai puțin despre fotbal.

Sursa: Cu si despre fotbal