EURO 2020. ANGLIA – CROATIA 1-0. “IT’S COMING HOME”

Englezii debutează cu o victorie la Campionatul European pe ‘Wembley’ în fața a aproape 25,000 de oameni și își alimentează visul de a deveni prima națională de la crearea turneului continental care cîștigă mai întîi titlul mondial și apoi cel european. Ar fi vreo 55 de ani diferență.

La ei acasă și cu o dorință pentru o nouă revanșă după înfrîngerea din semifinalele Mondialului din urmă cu 3 ani în fața Croației, englezii au început tare meciul și au fost aproape să deschidă scorul încă din minutul 6, dar execuția lui Phil Foden nu a întîlnit decît bara porții dintr-o poziție ideală. Avîntul englezilor s-a stins destul de rapid, iar scorul a rămas același ca la început pînă la intrarea la cabine.

Deblocarea tabelei a venit în minutul 57 cînd Kalvin Phillips l-a găsit perfect pe Sterling cu o pasă precisă prin defensiva adversă și i-a permis jucătorului lui Man City să marcheze unicul gol al meciului. Dacă Sterling este deja unul dintre cei mai cunoscuți jucători din lume, Kalvin este unul dintre pariurile lui Gareth Southgate, dar înainte ca selecționerul Angliei să-și poată pune baza în el Marcelo Bielsa l-a adus în acest punct și am putea spune că jucătorul de 25 de ani este creația argentinianului.

Phillips s-a născut și a crescut în orașul Leeds, iar după ce a trecut prin toate grupele de juniori ale clubului a devenit o certitudine într-o echipă care se zbătea pe la mijlocul clasamentului în Championship, dar odată cu venirea lui Bielsa jocul lui Leeds s-a schimbat și inclusiv evoluția lui Phillips. Kalvin nu a jucat niciun meci în calificările pentru actualul European pentru că era concentrat la fotbalul din liga a doua, iar debutul în națională și l-a făcut abia în luna septembrie a anului trecut. Dacă punem la socoteală ca meciuri oficiale și partidele din Liga Națiunilor, meciul de azi a reprezentat abia a 9-a prezență în naționala Angliei.

Harry Kane putea să majoreze diferența cîteva minute mai tîrziu, dar golgeterul din Premier League a ratat incredibil dintr-o poziție ideală. Croații au încercat să reintre în joc fără să reușească însă să aducă schimbări pe tabelă. S-a terminat 1-0 și Anglia debutează cu dreptul la turneul final, în timp ce vicecampioana mondială va încerca să-și ia punctele necesare calificării cu Scoția și Cehia.

Sursa: Cu si despre fotbal