Etichetă și bune maniere

Codul vestimentar

De cele mai multe ori, cînd suntem invitați la un eveniment important, în invitația pe care o primim este specificat un cod vestimentar (dress code) de care este politicos să ținem cont, să-l respectăm. Astfel de evenimente pot fi nunțile, recepțiile, balurile sau serile tematice.

Unul dintre cele mai des întîlnite coduri vestimentare este ''little black dress'' (rochia neagră), modelul celebru creat de Coco Chanel. Rochia neagră, indiferent de croială sau de material – mai vaporoasă ori dintr-un material care ''cade'', mai scurtă ori mai lungă – este întotdeauna elegantă și poate fi accesorizată în funcție de perioada zilei și de eveniment.

Un alt cod vestimentar este ''white tie'' (cravată albă) care presupune o ținută sofisticată. Pentru bărbați – frac, cămașă albă, papion alb, vestă albă. Pentru femei – rochie lungă, pantofi cu toc, bijuterii prețioase, coafură elegantă.

Codul ''black tie'' (cravată neagră)' este mai puțin pretențios decît cel de mai sus, dar impune bărbaților să poarte frac și papion negru sau costum de culoare închisă, preferabil negru, cămașă albă și cravată neagră. Pentru femei sunt recomandate rochiile lungi, din materiale fine, accesorizate cu bijuterii prețioase.

''Cocktail'' este o ținută care impune pentru femei rochii de lungime medie, din materiale fine și vaporoase, uni sau cu imprimeuri. Bărbații vor purta costum de culoare închisă, cămăși de culoare deschisă, iar cravata se va asorta cu costumul/cămașa. Sunt permise femeilor și combinațiile pantalon/fustă largă și bluză, cu condiția ca acestea să fie foarte elegante și să se asorteze. Pantofii doamnelor vor fi cu toc.

Pentru întîlnirile de afaceri, conferințe, gale de premiere este cerut de obicei codul vestimentar ''business''. Bărbații vor opta pentru costum de culoare închisă, cămașă în culoare deschisă și cravată elegantă. Femeile pot opta pentru un costum fustă-taior sau rochie-taior, pantofi eleganți, cu toc înalt sau mediu. Este permisă și combinația pantalon-taior, cu condiția ca bluza să fie elegantă, pantofii cu toc, pantalonii să fie dintr-un material fin. Oricare ar fi varianta pentru care optează o femeie în acest caz, trebuie să rețină că va alege haine în culori sau tonuri mai închise. Nu neapărat negru, pot fi nuanțe de bej, albastru, kaki, mov, indigo, în niciun caz culori electrice și nici foarte aprinse.

Ținuta ''business casual'' este mai puțin restrictivă, aici bărbaților le sunt permise combinațiile de pantalon și sacou în culori diferite, chiar cămașă fără cravată. Femeile pot îmbrăca rochii în nuanțe mai vii, cu imprimeuri, sau combinații de fuste și bluze ori pantaloni și bluze.

Sursa: AGERPRES