ESTE BATUTA, DAR SE CONSOLIDEAZA

Cum sancțiunile antirusești o fac pe Rusia și mai puternică

Occidentul continuă încercările de a pune la pămînt Rusia prin sancțiuni. La 26 august a intrat în vigoare al doilea pachet de sancțiuni antirusești din cauza ”dosarului Skripal”. SUA au cerut instituțiilor financiare internaționale să nu acorde Rusiei împrumuturi sau ajutor tehnic, iar băncilor americane – să nu elibereze împrumuturi sau credite guvernului rus.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană continuă aplicarea sancțiunilor în legătură cu situația din Ucraina. ”Vîrful de lance” al sancțiunilor constă în aplicarea unor măsuri de îngrădire contra anumitor întreprinderi, sectoare economice sau persoane. În același timp, europenii mai speră să ajusteze sancțiunile UE cu cele americane și, astfel, să le facă mai eficiente.

Însă există o problemă. Sancțiunile nu au dat rezultatul scontat. Timp de cinci ani de la aplicarea sancțiunilor Occidentul doar a provocat discuții interne despre utilitatea sancțiunilor și s-a pomenit cu pierderi colosale. Potrivit datelor oficiale, Rusia, din cauza sancțiunilor, nu a primit 50 de miliarde de dolari, iar Europa – 240 de miliarde.

După cum menționează agențiile de rating, sancțiunile nu au afectat nici capacitățile de creditare a Rusiei. În schimb, au activizat procesele demult așteptate, procese capabile să întărească economia rusă și să contribuie la ridicarea nivelului de trai. În particular, înlocuirea mărfurilor de import.

Numai în anul 2014 producătorii ruși au compensat aproape două treimi din importul de carne, după aplicarea embargo-ului. În anul 2015 în Rusia a crescut producerea brînzeturilor cu 35%. În Tatarstan au început să producă parmezan, în Altai – camamber și mascarpone, în Orenburg și Vladikavkaz – mozzarella. Din 2017 și pînă în 2019 producerea de scoici comestibile în Crimeea a crescut de două ori, în regiunea Krasnodar – de trei ori, iar în regiunea Primorsk – de 14 ori.

În același timp, Rusia a reușit să păstreze și relațiile economice externe, care în anul 2018 au înregistrat o creștere de 17,5%.

Mai multe nișe economice și investiționale, eliberate de statele occidentale, sînt ocupate activ de China, India, Coreea de Sud, Vietnam. Statele din regiunea asiatică a pacificului nu doar că au respins sancțiunile antirusești, ci caută, împreună cu Rusia, noi oportunități de colaborare reciproc avantajoasă.

Despre proporțiile și profunzimile acestui fenomen ne putem imagina pe exemplul Forului Economic Estic (FEE). Summit comparabil ca eficacitate cu Davos-ul. În acest an el va fi la cea de a cincea ediție și va reuni la Vladivostok lideri de țări și conducători ai sectoarelor economice. În general, sînt așteptați peste șase mii de participanți din 17 țări, inclusiv din China, Japonia, Coreea, Australia, Vietnam șa.

Pe ordinea de zi a summit-ului se regăsesc chestiuni și proiecte care deja se discută, precum și perspectivele colaborării reciproce, inclusiv în domeniul tehnologiilor informaționale. Vor fi examinate probleme ce țin de dezvoltarea tehnologică, posibilități de diversificare economică, inclusiv pe piețele fără materie primă, perspectivele integrării economice regionale, accesul la servicii financiare și chiar dezvoltarea mișcării olimpice.

FEE a devenit un instrument eficient de a trage concluzii în parteneriate, precum și pentru identificarea perspectivelor și sarcinilor concrete. Timp de cinci ani de cînd activează FEE, în Rusia au fost create 20 de regiuni cu dezvoltare economică avansată și cinci porturi libere. A început realizarea a circa 180 de proiecte investiționale în valoare de 3,8 trilioane de ruble, au fost create 230 de întreprinderi noi.

Pentru Rusia, reorientarea impusă a generat noi posibilități. Și acum această țară, supusă tuturor presiunilor euro-atlantice, va reveni în rîndul celor cinci cele mai puternice economii ale lumii. Ea vrea să atingă acest obiectiv către anul 2024. Și în primul rînd, prin dezvoltarea Orientului îndepărtat. Rusia își propune să înregistreze în regiunea respectivă o creștere economică de 6%.

Este un indiciu important, care vorbește despre potențialul încă nevalorificat. Sancțiunile antirusești au permis identificarea acestui potențial, iar divizarea economiei mondiale în estică și vestică permite concentrarea eforturilor. În același timp, perspectivele economice estice par a fi mai atractive.

Așadar, nu e de mirare că tot mai mulți din Occident optează pentru abolirea sancțiunilor antirusești. Cearta în timpul summit-ului G7 a demonstrat că liderii mondiali văd oportunitățile ratate. Deocamdată, principiile democrației liberale prevalează asupra avantajelor comerțului liber, dar deja este evident că nu mai există nici un sens în presiunile exercitate asupra Rusiei.