ESECUL PERMANENT AL ROMANIEI IN R. MOLDOVA (4)

Legături periculoase, SISTEMUL, Filat şi trişarea UE, care continuă

Autor: Mihai CONŢIU

Scriam în numărul trecut că modul abuziv, de tip nazist sau bolşevic, în care este judecat în secret Filat are legătură cu SISTEMUL, mai bine zis şi cu SISTEMUL. Cu toţii am asistat la modul abuziv în care a fost acuzat, încarcerat şi este judecat Vlad Filat. Nu dorim ca cineva să-şi imagineze că pledăm pentru nevinovăţia sa ori ne constituim în avocaţi mediatici ai lui. Obiectivitatea noastră este cu atît mai vădită cu cît Filat, ca premier, şi oamenii săi, Victor Bodiu, Sergiu Palihovici, Eduard Bănăruc şi Valeriu Streleţ, ultimul tot în calitate de prim-ministru, au făcu atîta rău ziarului nostru şi i-au produs prejudicii incalculabile, dar despre care nu vom vorbi acum.

Aşadar, Filat a fost acuzat şi i s-a retras imunitatea parlamentară pentru furtul miliardului. A fost şi este încarcerat şi este judecat de parcă ar fi un criminal în serie. Procesele se ţin cu uşile închise, iar capetele de acuzare par a fi altele decît cele pentru care a fost acuzat iniţial, de la tribuna Parlamentului, de către fostul procuror general al lui Vladimir Plahotniuc, Corneliu Gurin. Nu intrăm în alte detalii pentru că toate sînt cusute nu uşor cu aţă albă pe un postav negru, ci foarte vizibil de către procurorul BeţiShor, care tot caută, în mod ilegal, probe incriminatorii suplimentare. Orice student la Drept poate confirma toate aceste abuzuri.

În primul rînd, este vorba despre un proces cu substrat politic, dar şi unul de natură să se salveze aparenţele privind lupta cu corupţia în RM şi să se acopere adevăraţii vinovaţi de furtul miliardului. Rigoarea diplomatică nu permite europenilor să se pronunţe astfel, ci doar să constate încălcarea anumitor norme procedurale privind condiţiile de detenţie şi de desfăşurare la şedinţelor de judecată.

Ţinîndu-se cont de situaţia disperată în care Guvernul oligarhic aşteaptă bunăvoinţa UE şi, mai cu seamă, pe cea a FMI, logica ne spune că ar trebui să ţină seamă de absolut toate observaţiile făcute de către oficialii europeni. În perioada 22-23 Februarie 2016, un grup de experţi din cadrul Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a efectuat o vizită de documentare în RM. Experţii europeni au vizitat Penitenciarul nr. 13 în care este deţinut Filat şi au avut discuţii cu acesta. În concluzie, oficialii APCE şi-au manifestat convingerea că şedinţele de judecată ar trebui să se desfăşoare cu uşile deschise deoarece este un subiect de interes public.

Tot în legătură cu modul în care au loc şedinţele de judecată în cazul Filat, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat: „Urmărim îndeaproape atît cazul Filat, cît şi cazul Petrenco. Considerăm că audierile în şedinţele de judecată trebuie să fie deschise, corecte şi transparente. În general, în toată lumea, regula e ca şedinţele de judecată să fie deschise, cu excepţia cazurilor cînd e vorba de securitatea naţională, participă minori sau este vorba despre un caz de viol, iar şedinţele sînt închise pentru a proteja intimitatea subiecţilor.”

Cu toate acestea, şedinţele de judecată se ţin tot cu uşile închise, iar lui Filat îi este restricţionat absolut orice contact cu presa. Cine cere şi decide acest lucru? Procuratura şi judecătorii controlaţi de Plahotniuc!

Lui Filat, i-a luat-o gura pe dinainte, dar SISTEMUL nu doarme

În ziua în care s-a decis ridicarea imunităţii şi reţinerea lui, de la tribuna Parlamentului, Filat a declarat că va scrie şi face dezvăluiri care vor face să sară în aer toată clasa politică din această ţară. „Dacă tăceai, filosof rămîneai”, spune înţelepciunea populară! „Dacă tăcea, mai puţin torturat era”, zicem noi! Băgăm mîna în foc că chiar aşa s-ar fi putut întîmpla cum a spus Filat, dar asta doar în condiţiile în care ar fi existat cineva care să aprindă fitilul dinamitei.

În situaţia lui, avem certitudinea că Filat, inclusiv incriminîndu-se, are suficiente probe materiale care certifică capturarea statului de către Plahotniuc, furtul miliardului, concesionarea Aeroportului, atacurile de tip rider asupra sistemului bancar şi cel de asigurare, felul în care moldovenii, zi de zi, sînt furaţi din absolut tot ceea ce plătesc din ce-şi procură, corupţia generalizată etc., etc.

Cu toate acestea, indiferent de multitudinea de probe şi veridicitatea lor, se pune întrebarea: cine şi pe cine trage la răspundere penală? Păi doar din tot acest angrenaj mafiot fac parte şi Procuratura, şi Justiţia, şi… cam tot ce mişcă în sistemul de Drept din ţară! În primul rînd, justiţiabilii ar trebui să-şi aresteze şeful suprem, pe Plahotniuc. Dar cum s-o facă atîta timp cît şi pe ei trebuie să-i aresteze cineva? Vedeţi cît de ermetic este acest neo-SISTEM moldovenesc al lui Plahotniuc? Cum să sară în aer o clasă politică astfel protejată?

Problema delicată în privinţa a ceea ce ar putea dezvălui Filat are o strînsă legătură cu SISTEMUL românesc, care este la fel de neiertător. Dacă aici SISTEMUL autohton se protejează prin propriile-i legi, în România, SISTEMUL poate să aibă probleme extrem de mari. Indiferent că el a acţionat pe teritoriul RM, SISTEMUL românesc a folosit şi foloseşte resurse financiare din România, a căror provenienţă este multiplă şi deloc curată. Dezvăluirile lui Filat ar transforma Paradisul fiscal din RM într-un Purgatoriu pentru SISTEM, nemaivorbind de implicaţiile internaţionale.

Filat este judecat astfel, în pofida recomandărilor europene, şi cu acceptul SISTEMULUI românesc. Dacă Filat ar putea vorbi liber în faţa unui procuror european, avînd imunităţile de rigoare, atunci s-ar constata că se încearcă iarăşi o trişare a UE, iar asta prin complicitatea Sistemului cu Plahotniuc.

Pînă atunci, însă, Plahotniuc îi dă SISTEMULUI iluzia că deţine controlul în RM, că serviciile secrete româneşti pot să acţioneze nestingherite „în vederea europenizării moldovenilor”, că se lasă antrenat în „lupta cu corupţia” în acest scop, că…, dar despre celelalte vom vorbi în numărul următor!