EROINA CONSIDERATĂ TRĂDĂTOARE DE ŢARĂ

Asistenta fatală care se culca cu hitleriştii aflaţi în grija ei ca să-i îmbolnăvească

Povestea unei asistente din fosta Cehoslovacie a fost scoasă la lumină de un avocat din oraşul ceh Trebon, în dorinţa ca lupta de rezistenţă pe care femeia a dus-o împotriva hitleriştilor să fie recunoscută ca act de patriotism, chiar dacă mulţi compatrioţi au considerat-o trădătoare în timpul invaziei trupelor germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Un avocat în vîrstă de 79 de ani din Trebon, în Cehia, a aşezat o placă memorială pe faţada casei în care locuieşte după ce a aflat povestea incredibilă a fostei locatare. Casa i-a aparţinut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial unei asistente pe care avocatul o consideră o adevărată patrioată. Femeia a încercat să se răzbune pe hitlerişti după ce aceştia au violat-o sălbatic la scurt timp după invadarea fostei Cehoslovacii.

După ororile îndurate, asistenta a aflat că are sifilis şi atunci a încolţit în mintea ei dorinţa de răzbunare. A continuat să lucreze la spitalul din Trebon, unde erau aduşi o mulţime de soldaţi nemţi răniţi, şi s-a transformat într-o adevărată femeie fatală, la propriu şi la figurat.

„Din păcate, numele exact al asistentei nu-l mai cunoaştem, dar femeia asta care trebuia să îngrijească soldaţii răniţi a început să aibă relaţii cu ei ca să le dea sifilis“, a declarat avocatul ceh Karel Friml, citat de publicaţia Daily Mail. Interesant este că după ce începeau să întreţină relaţii sexuale, hitleriştii dispăreau fără urmă, cel mai probabil pentru că femeia avea legături cu rezistenţa cehoslovacă şi îi atrăgea pe soldaţi într-o cursă mortală.

Dincolo de trauma violului, asistenta eroină a avut de îndurat şi jignirile conaţionalilor săi, care la acel moment nu au înţeles de ce făcea sex cu duşmanul, mai ales după ce fusese agresată sexual. Localnicii îi spuneau curvă în faţă, dar după ce soldaţii cu care se întîlnea au început să dispară şi-au dat seama că asistenta avea un plan.

Într-un final, Gestapo-ul a aflat despre soldaţii nemţi care nu mai erau de găsit şi au trimis un agent ca să investigheze dispariţiile, iar toate indiciile l-au dus la spitalul unde lucra asistenta. Femeia a fost împuşcată de agent, după ce acesta a ajuns la concluzia că ea era motivul dispariţiilor. Istoricul Jirina Psikova, care este şi curatorul muzeului din Trebon, a declarat că nu s-au păstrat documente în care să apară informaţii despre asistentă, dar încă mai există persoane în localitate care îşi amintesc de ea. Chiar şi acum, după ce s-a aflat de ce se culcase cu soldaţii nemţi, părerile oamenilor sînt împărţite.

„Unii spun că era doar o curvă care împrăştia boli venerice în rîndul ofiţerilor germani. Alţii cred că a fost o adevărată patrioată, care a fost violată şi infectată de nazişti cu sifilis, aşa că a decis să se răzbune“, a spus Jirina Psikova. Avocatul Friml este însă convins de eroismul asistentei. „Îmi pare rău că a murit în dizgraţie, cred că a fost o eroină. Acesta este motivul pentru care am şi decis, împreună cu alte persoane care cred acelaşi lucru ca mine, să punem această placă memorială pe faţada casei în care a trăit.“

Oana BÎLTOC,
Adevărul.ro