ERDOGAN VREA SA SCRIE CU TRUMP O "NOUA PAGINA" IN RELATIILE TURCO-AMERICANE

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că el speră să scrie cu omologul său american Donald Trump o "nouă pagină" în relațiile între Turcia și Statele Unite ale Americii, unde se va deplasa la mijlocul lunii mai, relatează France Presse.

"Sînt convins că vom scrie cu domnul Trump (președintele SUA, Donald Trump — n.r.) o nouă pagină în relațiile turco-americane", a declarat Erdogan în timpul unui colocviu organizat la Istanbul de think tank-ul Atlantic Council.

Cu toate acestea, Erdogan a criticat sprijinul acordat de Washington milițiilor kurde care luptă împotriva jihadiștilor în nordul Siriei.

Relațiile între Turcia și SUA, ambele membre NATO, au suferit în ultimele luni dezacorduri cu privire la Siria și, în special, cu privire la sprijinul acordat de Washington milițiilor kurde YPG (Unitățile de protecție populară — n.r.), care luptă împotriva jihadiștilor, dar pe care Ankara le consideră "teroriste".

"Sprijinul, ajutorul concret pe care SUA îl acordă milițiilor YPG sînt pe cale să afecteze spiritul alianței" între cele două țări, a declarat Erdogan.

Șeful statului turc a reiterat de altfel că așteaptă ca SUA să-l aresteze și să-l trimită în Turcia pe predicatorul Fethullah Gulen, considerat de Ankara drept instigator al puciului ratat din iulie trecut.

Faptul că Gulen, care trăiește în Pennsylvania, "își poate continua liber activitățile ne incomodează serios", a spus Erdogan.

Aceste dosare figurează printre principalele subiecte propuse pentru a fi abordate între Trump și Erdogan în cursul vizitei acestuia din urmă în 16 mai la Washington.

"Ne așteptăm ca americanii să înțeleagă amploarea amenințării căreia îi facem față și ca ei să dea dovadă de solidaritate", a declarat șeful statului turc.

Mai multe confruntări au avut loc în această săptămînă între militari turci și combatanți YPG la frontiera turco-siriană, unde situația este tensionată.

Milițiile YPG sînt principala componentă a Forțelor democratice siriene (FDS), o alianță a combatanților kurzi și arabi care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria și sînt sprijinite de SUA.

Dar Ankara consideră YPG drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație separatistă care duce o sîngeroasă luptă armată împotriva Ankarei din 1984 și este catalogată drept "teroristă" de Turcia și de aliații săi occidentali.

Erdogan a reiterat că se opune oricărei participări eventuale a YPG la o ofensivă pentru a alunga Statul Islamic din bastionul său sirian Raqa, adăugînd că va propune o formulă diferită lui Trump în cursul vizitei sale în SUA.

Acuzînd milițiile kurde că încearcă să creeze un stat kurd în nordul Siriei, Erdogan a afirmat că Turcia va împiedica o astfel de entitate să se înființeze la frontiera sa. "Nu vom lăsa niciodată un astfel de stat să se constituie. Sîntem împotriva fragmentării Siriei", a spus el.

Sursa: Agerpres