Erdogan: Turcia intentioneaza sa nu mai foloseasca dolarul in schimburile comerciale cu Rusia

Turcia intenţionează să nu mai folosească dolarul pentru schimburile sale comerciale cu Rusia, a afirmat, Duminică, Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat SUA că se comportă ca un „lup singuratic”, relatează AFP, potrivit agerpres. „America se comportă ca un lup singuratic. Nu o credeţi”, a spus Erdogan în faţa unor oameni de afaceri cu ocazia unei deplasări în Kîrgîzstan. Preşedintele turc a declarat că Ankara este în negocieri cu Rusia pentru ca cele două ţări să nu mai folosească dolarul în schimburile lor comerciale, ca reacţie la sancţiunile economice impuse Washingtonului. „Folosirea dolarului nu face decît să ne ruineze. Nu vom renunţa, vom fi victorioşi”, a declarat el, conform traducerii în kîrgîză.

Ankara intenţionează în special să achiziţioneze sistemul rus de apărare antiaeriană S400. Acest plan al unei ţări membre NATO ca Turcia deranjează SUA, care ameninţă să blocheze, ca represalii, livrarea de avioane de luptă F-35 vîndute Ankarei.

Relaţiile americano-turce sunt în plină criză după refuzul Ankarei de a elibera un pastor american aflat în arest la domiciliu în Turcia. Cele două ţări şi-au impus reciproc măsuri de îngheţare a activelor unor miniştri şi au majorat tarifele vamale pentru anumite produse.